Η βύθιση ενός “γίγαντα”… Οι τελευταίες στιγμές του HMS “Barham” – ΒΙΝΤΕΟ

Το βρετανικό θωρηκτό HMS “Barham” ήταν ένα από τα πέντε σκάφη της κλάσης Queen Elizabeth. Τέθηκε σε υπηρεσία το 1915 και έλαβε μέρος στην περιώνυμη και καταλυτικής σημασίας ναυμαχία της Γιουτλάνδης, το 1916, η οποία έκρινε τον κατά θάλασσα αγώνα στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα σκάφη της κλάσης ήταν τα ισχυρότερα του κόσμου όταν ναυπηγήθηκαν.

Το Barham έφερε 8 κύρια πυροβόλα των 15in (381χλστ), 14 δευτερεύοντα πυροβόλα των 152χλστ. και αρκετά μικρότερα. Μετά τις μετατροπές που υπέστη στην περίοδο του Μεσοπολέμου ανέπτυσσε μέγιστη ταχύτητα 24 κόμβων και έφερε θωράκιση μέγιστου πάχους 13 in (331χλστ.) στη θωρηκτή ζώνη, στη θωρακισμένη γέφυρα και στους κύριους πύργους πυροβόλων.

Με την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου το σκάφος εντάχθηκε στον Στόλο της Μεσογείου. Αργότερα εντάχθηκε στον Μητροπολιτικό Στόλο. Στις 28 Δεκεμβρίου 1939 τορπιλίστηκε από το γερμανικό υποβρύχιο U-30 και υπ΄στη σοβαρές ζημιές, ενώ τέσσερις άνδρες του πληρώματος σκοτώθηκαν. Οι επισκευές διήρκεσαν έως τον Απρίλιο του 1940. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr