Η Τουρκία βυθίζεται σε νέα οικονομική κρίση… θα “εξάγει” μετανάστες;

Εκτενής ανάλυση του Mauro Bottarelli στην ιταλική ιστοσελίδα it.businessinsider.com ομιλεί για τον κίνδυνο να πέσει η Τουρκία στην απόλυτη οικονομική αστάθεια, κάτι που ίσως οδηγήσει τον Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιήσει ξανά το μεταναστευτικό ως “όπλο”.

Σημειώνει σχετικά: «…Με την άφιξη του καλοκαιριού η Τουρκία έχει βυθιστεί στην κυκλωτική νομισματική της κρίση. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο επίλογος θα μπορούσε να είναι διαφορετικός από αυτόν του 2018. Σήμερα η χώρα όχι μόνο βρίσκεται σε πολύ χειρότερες οικονομικές συνθήκες από εκείνες του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά, πάνω απ ‘όλα, ο Covid γονατίζει τον τουριστικό τομέα, έναν από τους ελάχιστους που μπορούσαν να εγγυηθούν φορολογικά έσοδα.

Εν ολίγοις, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η Τουρκία θα πέσει σε κατάσταση απόλυτης αστάθειας με επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου του αυξανόμενου ρόλου που διαδραματίζει η Άγκυρα στις συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Συρία αλλά και σε ευρωπαϊκό, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και με την Ιταλία ήδη σε κατάσταση μετανάστευσης στα πρόθυρα της κατάστασης συναγερμού. Είναι γνωστό και επιβεβαίωμένο ότι ο Ρετζέπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τον μεταναστευτικό εκβιασμό της βαλκανικής διαδρομής και το άνοιγμα των συνόρων με την Ελλάδα για να εξαργυρώσει μετρητά στο ATM των Βρυξελλών .

Με την εκ περιτροπής προεδρία στα χέρια της Γερμανίας, μιας χώρας ιδιαίτερα ευαίσθητης στον κίνδυνο ανεξέλεγκτων ροών που επιστρέφουν από την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Βόρεια Ευρώπη, η πιθανότητα ότι ένας τουρκικός εκβιασμός θα αποβεί επιτυχής και η ροή ενδέχεται να αυξηθεί πολύ περισσότερο από τώρα.

Η αρχή της καταστροφής είχε ήδη αποκαλυφθεί στα τέλη Ιουλίου, όταν η ισοτιμία δολαρίου – λίρας έσπασε το ρεκόρ της στο 6,85, αγγίζοντας το 7.00. Η Τουρκία αρχίζει να έχει την πλάτη της στον τοίχο: η οικονομία της Άγκυρας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθοδηγούμενη από την κρίση του Covid και από ενέργειες σχετικά με τα επιτόκια για να πούμε το λιγότερο αυτοκτονία.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ