Η Τουρκία μιλά, αλλά τα ταμεία του Ερντογάν πιο άδεια κι απ’ το κεφάλι του…

Πολλούς μήνες πριν από την λαίλαπα της πανδημίας, η Τουρκία και οι χρηματοπιστωτικοί της σύμβουλοι στις αναδυόμενες αγορές διαπιστώνουν ανήσυχοι πως οι διεθνείς χρηματαγορές εμφανίζονται απρόθυμες να καλύψουν τα ελλείμματα των τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Μάλιστα τον Αύγουστο του 2018, τα ασφάλιστρα κινδύνου για την τουρκική οικονομία αυξάνονται απότομα σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από το 2009.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Η δραματική εξέλιξη οδηγεί σε αναστροφή τάσης όπου πλέον το κόστος του μονοετούς ασφαλίστρου κινδύνου υπερβαίνει δραματικά το κόστος της ασφάλειας πέντε ετών, ένα σπάνιο σύμπτωμα εξαιρετικής επισφάλειας για την οικονομική πορεία της χώρας. Τον Μάιο του 2019, τα ασφάλιστρα κινδύνου εκτοξεύονται σε υψηλά επίπεδα, αποκαλύπτοντας πως οι διεθνείς χρηματαγορές αρχίζουν πλέον να τιμολογούν το κόστος της τουρκικής πτώχευσης. Το χρέος της χώρας από πλευράς διαβάθμισης κινδύνου κατατάσσεται τρίτο κατά σειράν μετά την Βενεζουέλα και Αργεντινή, με την Ουκρανία να ακολουθεί στην τέταρτη θέση.

Ένα δωδεκάμηνο αργότερα, η χώρα αντιμετωπίζει μία συνεχή υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος και μία απίστευτη αιμορραγία στον ζωτικό τομέα των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, καταβάλλοντας απεγνωσμένες προσπάθειες να αποφύγει την πτώχευση. Στο περιβάλλον αυτό οι ανορθόδοξες ενέργειες του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Άλμπαϊρακ, συζύγου της κόρης του Τούρκου προέδρου, που σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμίζονται και με τις απόψεις του πεθερού του, επιδείνωσαν την κατάσταση.

Στις 19 Μαρτίου και ενώ ήδη το κύμα της πανδημίας προκαλεί τις πρώτες φοβίες και απίστευτα ρευστές συνθήκες στις αγορές, δηλώνει πως δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των στόχων της κυβέρνησης για το 2020, προβλέποντας ανάπτυξη της τάξης του 5%. Την ίδια περίοδο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, της οποίας την αυτοδυναμία, αλλά και την αξιοπιστία έχει καταστρέψει ανεπανόρθωτα ο Ερντογάν, εξανεμίζει τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε απελπισμένες απόπειρες στήριξης του νομίσματος.

Παρά την καταστροφική πολιτική, το καθεστώς επιμένει να διακηρύσσει σε όλους τους τόνους πως η δυναμική δομή της τουρκικής οικονομίας θα της επιτρέψει να αντεπεξέλθει σύντομα και με ασήμαντες ζημίες την υγειονομική κρίση. Κατεβλήθη προσπάθεια να περιθωριοποιηθεί εντελώς το ακανθώδες πρόβλημα της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην ήδη τραυματισμένη τουρκική οικονομία. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ