Η Τουρκία γνώριζε που κρυβόταν ο Μπαγκντάντι του ISIS και ιδού γιατί…

Όταν οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ αποβιβάζονταν από τα οκτώ ελικόπτερα για να κάνουν επιδρομή στο κτίριο όπου κρυβόταν ο αρχηγός του Ισλαμικού κράτους, είχαν καλές πληροφορίες από διάφορες πηγές από το Ιράν και τη Συρία που επιβεβαίωναν την τοποθεσία του αρχηγού των τρομοκρατών. Βρισκόταν επίσης μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Ήταν τόσο κοντά [στα τουρκικά σύνορα] που τα ίχνη της πτήσης τους εντοπίζονταν στον τουρκικό εναέριο χώρο και έπρεπε να ενημερώσουν την Τουρκία και τη Ρωσία για το αίτημά τους να εισβάλλουν στην περιοχή. Δεν τους αποκάλυψαν όλες τις λεπτομέρειες της επιχείρησης.

Του Seth Frantzman
ΠΗΓΕΣ: JERUSALEM POST και MIDDLE EAST FORUM
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ρούλα Κουτρομάνου

Πως είναι δυνατόν, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να μην γνωρίζουν τι συμβαίνει σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορά τους; Πως είναι δυνατόν ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ τόσο εξελιγμένος [τεχνολογικά] όσο η Τουρκία -με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ηλεκτρονικές πληροφορίες και παρατηρητήρια σε όλη την [επαρχία] Ιντλίμπ όπου ζούσε ο Μπαγκντάντι να μην ξέρουν ότι ήταν εκεί;

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που είναι σχεδόν όλα υπέρ της κυβέρνησης και συχνά εθνικιστικά, υποστήριζαν ότι ο Μπαγκντάντι μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στην Ιντλίμπ διασχίζοντας περιοχές που ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Το πρωτοσέλιδο της Daily Sabah στις 29 Οκτωβρίου ισχυριζόταν ότι “ο θάνατος του Αλ-Μπαγκντάντι αποκαλύπτει τις σχέσεις του κουρδικού YPG με το Daesh ( ISIS)“.

Αλλά οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν την παρουσία των YPG επειδή η Τουρκία ισχυρίζεται ότι συνδέονται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) και η Άγκυρα απαίτησε να πάρει υπό τον έλεγχο μέρους της ανατολικής Συρίας για να απομακρύνει τις YPG από τα σύνορα. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι συνιστά σοβαρή απειλή ασφαλείας.

Η Τουρκία αναφέρει επίσης ότι αγωνίζεται  εναντίον του ISIS που εισέβαλε στο Αφρίν, μια άλλη κουρδική περιοχή, τον Ιανουάριο του 2018, πάλι με την πρόφαση “ανησυχία για την ασφάλεια”. Ωστόσο, οι υπηρεσίες πληροφοριών της δεν μπόρεσαν να βρουν τον Μπαγκντάντι, παρόλο που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι υπήρχαν διασυνδέσεις YPG-ISIS.”

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες της “διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στον θάνατο του ηγέτη τρομοκράτη του Daesh, Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι,” επειδή συνέλαβε και εξέδωσε ντόπιο βοηθό του στο Ιράκ. Αυτός ο άνθρωπος που ονομαζόταν Ισμαήλ Αλ-Εθαουί, ο οποίος “παρείχε στις αρχές των ΗΠΑ κρίσιμες πληροφορίες.”

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τον βρήκε στην επαρχία Σαγγάριου στις 8 Φεβρουαρίου 2018. Λέει ότι “εισήλθε στην Τουρκία μέσω ελεγχόμενης περιοχής που συνδέεται με το ΡΚΚ”. Αλλά περιμένετε: Εισήλθε στην Τουρκία – οπότε δεν θα έπρεπε η Τουρκία να τον σταματήσει όταν εισήλθε; Εάν το πέρασμά του μέσω μιας ελεγχόμενης περιοχής του ΡΚΚ αποτελεί απόδειξη ότι το ΡΚΚ δεν επαγρυπνούσε, τότε η ικανότητά του να εισέλθει σε μια χώρα του ΝΑΤΟ είναι στοιχείo που αποκαλύπτει επίσης αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών (intelligence failure).

Τελικά, η Τουρκία τον βρήκε και τον ανέκρινε, λέει η Daily Sabah. Εκδόθηκε γρήγορα, στις 14 Φεβρουαρίου, μετά από μόνο έξι ημέρες στα τουρκικά χέρια. Η Τουρκία δεν λέει ότι η ανάκριση οδήγησε στην απόσπαση σοβαρών – αξιοποιήσιμων πληροφοριών (actionable intelligence). Αντ ‘ αυτού, επιμένει ότι η μεταγενέστερη ανάκριση από τα χέρια των Ιρακινών και της CIA “ενεργοποίησε μια σειρά επιχειρήσεων που στόχευαν την τρομοκρατική οργάνωση.” Αλλά γιατί η τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν είχε τις ίδιες σημαντικές πληροφορίες;

Σύμφωνα με τον Martin Chulov σ΄ένα άρθρο στον Guardian της 27ης Οκτωβρίου, η επίλυση της υπόθεσης Μπαγκντάντι βοηθήθηκε από έναν Σύρο, “ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρει λαθραία τις συζύγους δύο εκ των αδελφών του Μπαγκντάντι, των Αχμάντ και Τζούμπα, στην επαρχία Ιντλίμπ μέσω της Τουρκίας”. Είχαν επίσης φέρει τα παιδιά του Μπαγκντάντι από το Ιράκ.

Η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν εντόπισε τη λαθραία είσοδο των συγγενών του Μπαγκντάντι. Αλλά οι ιρακινές μυστικές υπηρεσίες ταυτοποίησαν τον άνδρα και μια γυναίκα που ήταν η σύζυγός του, αλλά και ένα από τα ανίψια του Μπαγκντάντι. Ήταν μία μοναδική επιτυχία, γράφει ο Chulov, και οι Ιρακινοί έδωσαν αυτές τις πληροφορίες-χρυσάφι στην CIA. “Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ένα σχέδιο για να πιάσουμε ή να σκοτώσουμε τον Μπαγκντάντι ήταν σε πλήρη εξέλιξη.”

Ο Μπαγκντάντι πλήρωνε χρήματα για προστασία σε ένα ντόπιο συνεργάτη της Αλ Κάιντα ονόματι Hurras al-Din, σημειώνει ο Rukmini Callimachi στους Times της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, και πάλι εδώ, η Τουρκία έχασε αυτό που συνέβαινε στην Ιντλίμπ μεταξύ των τζιχαντιστικών δικτύων που [υποτίθεται] θα έπρεπε να προσέχει. Από το κρησφύγετο, προφανώς καθοδηγούσε τον ISIS να πληρώνει τον Hurras al-Din για να διακινήσει ανθρώπους από περιοχές γύρω από το Deir Ezzor, σύμφωνα με αποδείξεις που βρέθηκαν στη Συρία, όπως αποδεικνύει ο Callimachi .

Ο Μπαγκντάντι έφτασε στην Ιντλίμπ τον Ιούλιο. Εγκαταστάθηκε στην Μπαρίσα, το μέρος που τον βρήκαν οι καταδρομείς τον Οκτώβριο. Ένας άντρας από τον στενό κύκλο του Μπαγκντάντι προφανώς τον πρόδωσε και έδωσε τις πληροφορίες στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Αυτός ο άνθρωπος κατάφερε να βοηθήσει τις ΗΠΑ να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα του Μπαγκντάντι παίρνοντας ένα ζευγάρι εσώρουχα πριν την επιδρομή.

Η Eli Lake στο Bloomberg αναρωτιέται: “Πώς μπόρεσε ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους να βρει καταφύγιο σε μια συριακή επαρχία που ελέγχει ο τουρκικός στρατός και οι πληρεξούσιες δυνάμεις του;” Οι SDF αναφέρουν ότι συνεργάζονταν με τη CIA για την παρακολούθηση του Μπαγκντάντι από τις 15 Μαΐου.

Ανέφεραν επίσης ότι ο Μπαγκντάντι ήθελε να μετακομίσει στην Τζαραμπλούς, άλλη μια συριακή περιοχή ελεγχόμενη από την Τουρκία. Αποδεικνύεται ότι ο εκπρόσωπος του ISIS, Αμπούλ Χασάν Αλ-Μουχατζίρ βρισκόταν ήδη στην Τζαραμπλούς. Σκοτώθηκε σε άλλη επιδρομή, ενώ ο Μπαγκντάντι ήταν νεκρός. Γιατί δεν ήξερε η Τουρκία ότι ο εκπρόσωπος του ISIS ήταν σε μια περιοχή που ήλεγχε;

Όταν ο Μπαγκντάντι τελικά πιάστηκε από τις ΗΠΑ στις 26 Οκτωβρίου, δεν ήταν με τη συμμετοχή της Τουρκίας ή την άμεση γνώση της. Το France 24 λέει ότι αυτό φανερώνει “τη δυσπιστία του ΝΑΤΟ απέναντι στη σύμμαχο Τουρκία”. Η New Republic σημειώνει επίσης, ότι η τουρκική εθνική υπηρεσία πληροφοριών (MIT) “δεν είναι μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν εύσημα για τον εντοπισμό του Μπαγκντάντι.”

Άλλοι αναρωτιούνται τι ήξερε η Τουρκία και γιατί δεν έχει αποσπάσει περισσότερες πληροφορίες από τους περισσότερους από 1.000 μαχητές του ISIS που κρατούνται στη φυλακή. Ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ κατά του ISIS, συχνός επικριτής της Τουρκίας αναφέρει: “λέει πολλά το ότι ο στρατός των ΗΠΑ σύμφωνα με πληροφορίες επέλεξε να εξαπολύσει αυτή την επιχείρηση από εκατοντάδες μίλια μακριά στο Ιράκ και όχι από τις εγκαταστάσεις στην Τουρκία, έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, ακριβώς απέναντι από τα σύνορα.

Στον σκοτεινό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, κανείς δεν θα μάθει ποτέ όλη την ιστορία. Ο Πρωθυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μασράι Μπαρζάνι στις 30 Οκτωβρίου συνέκρινε την αναζήτηση του Μπαγκντάντι με ένα παζλ. “Όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών συνέβαλαν με κάποιο τρόπο να βρουν ένα κομμάτι του παζλ, το οποία κομμάτια τοποθετημένα όλα μαζί, οδήγησαν στην τελική επιχείρηση.”