Η Τουρκία εκτέλεσε δοκιμή πυραύλου S-400… Επιβεβαίωση ΗΠΑ! Τώρα;

Η Τουρκία εκτόξευσε έναν πύραυλο πραγματοποιώντας δοκιμή του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας την Παρασκευή, επιβεβαίωσε αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times. Το κείμενο έγραψαν η Carlotta Gall από την Κωνσταντινούπολη και ο Eric Schmitt από την Ουάσιγκτον). Πρόκειται για μια κίνηση που παραβιάζει μια συμφωνία του Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνηση του Ντοναλντ Τραμπ. Η Τουρκία κινδυνεύει τώρα να υποστεί κυρώσεις από το Κογκρέσο.

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Ο τουρκικός στρατός δοκίμασε το σύστημα αεροπορικής άμυνας, γνωστό ως S-400, στην επαρχία Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε πρώτο το τηλεοπτικό δίκτυο Α Haber, ένα μέσο ενημέρωσης που βρίσκεται κοντά στην τουρκική κυβέρνηση. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας επιβεβαίωσε αργότερα ότι έγινε η δοκιμή. Το βίντεο που ελήφθη από το Reuters έδειξε ένα λευκό ίχνος καπνού να ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό.

Δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση από την τουρκική κυβέρνηση για την έναρξη της δοκιμής, αλλά επίσης δεν διέψευσε την είδηση. Η Τουρκία είχε μετακινήσει τους πυραύλους στη Σινώπη και είχε εκδώσει αρκετές ανακοινώσεις επιβάλλοντας περιορισμούς στον εναέριο χώρο και στη θάλασσα για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις δοκιμές. Η δοκιμαστική εκτόξευση φέρνει την Τουρκία πιο κοντά στην ενεργοποίηση του συστήματος, ένα βήμα που θα επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τονίσει στους Τούρκους αξιωματούχους στα ανώτερα επίπεδα ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 ήταν απαράδεκτη και ότι τέτοια συστήματα δεν πρέπει να τεθούν σε λειτουργία. Εάν επιβεβαιωθεί επίσημα η δοκιμή, είπε η κ. Ορτάγκους, «θα καταδικάσουμε με τον πιο έντονο τρόπο την εκτόξευση πυραύλων δοκιμών S-400 ως ασυμβίβαστη με τις ευθύνες της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Είμαστε επίσης σαφείς σχετικά με τις πιθανές σοβαρές συνέπειες της σχέσης ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εξόργισε τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ πέρυσι αγοράζοντας το προηγμένο σύστημα S-400. Το σύστημα στοχεύει στην αντιμετώπιση των αμερικανικών βομβαρδιστικών F-35 και άλλων προηγμένων δυτικών οπλικών συστημάτων, και στρατιωτικοί αξιωματούχοι παραπονέθηκαν ότι η χρήση από την Τουρκία θα θέσει σε κίνδυνο τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή