Η Τουρκία έχει 29.000 στρατιώτες στην Ιντλίπμ… ποια συμφωνία με Ρωσία;

Μετά από τη συμφωνία στη Μόσχα, το τούρκικο κράτος αύξησε τη στρατιωτική του παρουσία στην Ιντλίμπ με τις στρατιωτικές βάσεις να φτάνουν πλέον τις 57. Ο αριθμός των στρατιωτών που έχουν μεταφερθεί στην Ιντλίμπ ξεπέρασαν τις 29.000. Η συσσώρευση αυτή από το τουρκικό κράτος ξεπέρασε και την επιχείρηση εισβολής στην Κύπρο.

Παρά το ότι πέρασε ένα χρονικό διάστημα περισσότερο από ένα μήνα από την συμφωνία που υπέγραψε το τουρκικό κράτος με τη Ρωσία, (μετά από τις συγκρούσεις που είχαν γίνει στην Ιντλίμπ), ακόμη δεν εκπληρώνει τους όρους της συμφωνίας εκείνης. Παρά τη συμφωνία που έκανε το τουρκικό κράτος με τη Ρωσία για διακοπή όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων, κατά τον τελευταίο μήνα έστησε δεκάδες στρατιωτικά σημεία στην Ιντλίμπ.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Συρίας πού έχει έδρα το Λονδίνο και είναι φίλα κείμενο προς τις ένοπλες ομάδες πού βρίσκονται στη Ιντλίμπ, ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των στρατιωτικών σημείων της του τουρκικού κράτους στην Ιντλίμπ, μαζί με τα σημεία παρατήρησης του 2017, έφτασαν πια τα 57. Το Παρατηρητήριο ανέφερε προς το τουρκικό κράτος τον τελευταίο μήνα έστησε πολλά νέα στρατιωτικά σημεία και εγκατέστησε σε αυτά μεγάλο αριθμό στρατιωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τα νέα στρατιωτικά σημεία του τουρκικού κράτους στην Ιντλίμπ βρίσκονται στις εξής περιοχές: Anedan, Raşîdîn, Maar Hetat, Seraqîb, El Tarnabeh, Neyrab, Muxir, Qumaynes, Sarmîn, Teftenaz, Maaret El Nehsan, Maaret El Masrin, Jineh, Kefer Karmîn, El Tawamah, 111. Alay, Mastumah, Tramnin, Atarîb, Daret Izze, Bardaqlî, Nahlaya, Mutaram, Basniqul, Nebî Eyub, Bazebur, Batabû, Kefer Nûran, Hamadan, El Cinah, Besanqul, Mişrafa, Til Hetab, Bidama, Najiya, Zeyniya, Xesaniyê, Kufeyr, Bernas.

Αναφέρεται ότι ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών που μεταφέρθηκαν εκεί μετά τις 2 Φεβρουαρίου έχει φτάσει τις 5745. Μαζί με τους στρατιώτες που βρισκόταν από πριν σε διάφορα σημεία παρατήρησες και άλλους που είχαν μεταφερθεί εκεί πέρα σε διάφορες ημερομηνίες πλέον ο αριθμός τους πέρνα τις 29.000.

Επίσης από τις αρχές Φεβρουαρίου πάνω από 5.000 αναφέρεται πως είναι τα στρατιωτικά οχήματα (μεταξύ των οποίων θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού άρματα μάχης και πυροβόλα όπλα) τα οποία μεταφέρθηκαν στην περιοχή. Αν υπολογιστούν αριθμητικά οι στρατιώτες που μεταφέρθηκαν στην περιοχή μαζί με τον αριθμό των στρατιωτών των συμμοριών που βρίσκονται στην Ιντλίμπ τότε ξεπερνά ακόμη και την επιχείρηση εισβολής που έκανε το τουρκικό κράτος στην Κύπρο με 35.000 στρατό.

Οι όροι της εκεχειρίας που είχαν υπογράψει οι Πούτιν και Ερντογάν προέβλεπαν τα εξής:

1. Από 6 Μαρτίου διακόπτονται όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ιντλίμπ
2. Σύσταση ενός διαδρόμου ασφαλείας επί της οδού Χαλέπι -Λαζικιγε (Μ4) με διαστάσεις 6 χιλιόμετρα προς τα βόρεια και 6 χιλιόμετρα προς τα νότια.
3. Έναρξη ρωσοτουρκικών περιπολιών στον διάδρομο ασφαλείας από τις 15 Μαρτίου.

Μετά από την συμφωνία της Μόσχας έστω κι αν υπήρξε μία μερική εκεχειρία το τουρκικό κράτος δεν εφάρμοσε τον όρο περί διακοπής κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας. Ούτε οι άλλοι δύο όροι έχουν εφαρμοστεί πλήρως.

ΠΗΓΗ: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ