Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με εμπλοκή Ακτοφυλακής και Ναυτικού λόγω Λιβύης…

Με απειλές ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή θα αναλάβουν να διασφαλίσουν την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας» στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, απαντά η Άγκυρα στην προσπάθεια της Ελλάδας να αποτρέψει την διακίνηση όπλων και μεταναστών μέσω παλιών τουρκικών εμπορικών πλοίων.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ευθεία απειλή εναντίον της Ελλάδας ότι οποιοσδήποτε έλεγχος των ύποπτων πλοίων που ξεκινούν από τα τουρκικά λιμάνια , θα προκαλέσουν την παρέμβαση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να διασφαλισθεί ότι αυτά θα συνεχίσουν την αποστολή τους είτε πρόκειται για μεταφορά όπλων είτε διακίνηση μεταναστών…

Το επεισόδιο της 2ας Απριλίου (που αποκάλυψε η Καθημερινή) με το τουρκικό δεξαμενόπλοιο που θεωρήθηκε ύποπτο και μετά από «κυνηγητό» άλλοτε σε διεθνή και άλλοτε στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων, στην περιοχή της Σάμου και της Ικαρίας υποχρεώθηκε να επιστρέψει σε τουρκικό Λιμάνι έχει σημάνει συναγερμό στις Ελληνικές Αρχές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αθήνας η Τουρκία χρησιμοποιεί και πάλι την τακτική των πλοίων-φαντάσματων, που είναι κυρίως παροπλισμένα μικρά φορτηγά για την μεταφορά όπλων στην Λιβύη αλλά και για την διακίνηση μεταναστών προς την Ιταλία αλλά και τις ακτές της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Τελευταίο επεισόδιο ήταν με το πλοίο το οποίο γεμάτο μετανάστες προσάραξε έξω από το λιμάνι της Τζιας.

Επίσης, είχε προηγηθεί και το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο το οποίο μετά από παρέμβαση γαλλικών σκαφών που συμμετείχαν στην νατοϊκή Δύναμη επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν ήταν φορτωμένο με όπλα και είχε προορισμό την Λιβύη.

Η Τουρκία στις 3 Απριλίου είχε εκδώσει NAVTEX (20051/20) ισχυριζόμενη ότι το τουρκικό πλοίο στο περιστατικό της 2ας Απριλίου δέχθηκε πυρά από την Ελληνική Ακτοφυλακή και καλούσε όλα τα πλοία να είναι σε επαφή με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και την Ακτοφυλακή.

Με νέα NAVTEX που εξέδωσε το πρωί της Τρίτης η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι είναι αυτή που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ,θέτει σε κίνδυνο ζωές ναυτικών και εμποδίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και απειλεί ότι το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή «είναι έτοιμοι να προστατεύσουν την ελευθερία της Ναυσιπλοΐας και να αποτρέψουν τις παράνομες δραστηριότητες της Ελληνικής Ακτοφυλακής».

Η Τουρκία πιθανότατα θέλησε να τεστάρει τα αντανακλαστικά και τις αντιδράσεις της Αθήνας και το ενδιαφέρον πλέον είναι εάν θα επιχειρήσει κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και στην Θάλασσα στέλνοντας και άλλα τέτοια πλοία – φαντάσματα, τα οποία εάν ζητηθεί να ελεγχθούν από την Ελληνική Ακτοφυλακή ,θα κληθεί να τα «προστατεύσει» το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Στις 3 Απριλίου με την NAVTEX 20051/20 οι Τουρκικές Αρχές ανέφεραν:
«Στις 2 Απριλίου ένα υπό τουρκική σημαία εμπορικό πλοίο δέχθηκε πυρά από τα σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Το υπό τουρκική σημαία σκάφη που πλέουν στο Αιγαίο παρακαλούνται να είναι σε επαγρύπνηση για τέτοιου είδους περιστατικά αναφορικά με την ασφάλεια της ζωής και την ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας και υπάρχει ανάγκη να ενημερώνουν άμεσα την τουρκική Ακτοφυλακή και το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις και η Ακτοφυλακή είναι διαρκώς συντονισμένες στην συχνότητα 16».

Το πρωί της Τρίτης 7 Μαρτίου ακολούθησε η έκδοση και νέας Αναγγελίας από τις τουρκικές Αρχές(Ν/W 0580/20):
«Αιγαίο-Μεσόγειος. Αναγγελία προς όλους τους ναυτιλλομένους. Η Ελλάδα επανειλημμένα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών στο Αιγαίο με πρακτικές που είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο. Ως εκ τούτου η NAVTEX 20051/20 εξακολουθεί να είναι σε ισχύ και έγκυρη. Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή είναι έτοιμες να προστατεύσουν τις ζωές στην Θάλασσα, να διασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να αποτρέψει κάθε παράνομη δραστηριότητα της ελληνικής Ακτοφυλακής στην θάλασσα. Οι Σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας θα συνεχίσουν να εκδίδουν NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας». ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ NAVTEX ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ