Ένταξη σε υπηρεσία ταχέων περιπολικών HSI32 από την Σαουδική Αραβία (vid.)

Η τελετή αποδοχής και ένταξης σε υπηρεσία με τις Ναυτικές Δυνάμεις του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας των ταχέων περιπολικών HSΙ 32 της γαλλικής CMN, της δεύτερης και τρίτης μερίδας παραδόσεων, έλαβε χώρα στο Dammam, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Στην τελετή παραβρέθηκε ο αντιναύαρχος Fahad Al-Ghufaili, αρχηγός των Ναυτικών Δυνάμεων του Βασιλείου, ο οποίος στην ομιλία του σημείωσε ότι η ένταξη σε υπηρεσία των HSI32 θα συνεισφέρει στην αύξηση της μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των Ναυτικών Δυνάμεων ώστε να ενισχυθεί η ναυτική ασφάλεια στην περιοχή. Επίσης ανέφερε ότι τα εν λόγω ταχέα περιπολικά σε συνεργασία με τις λοιπές μονάδες του Ανατολικού Στόλου θα προστατεύσουν τα ζωτικά στρατηγικά συμφέροντα του Βασιλείου.

Σημειώνεται ότι τα ταχέα περιπολικά HSI32 παραδίδονται στις Ναυτικές Δυνάμεις του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο σύμβασης που έχει ανατεθεί στο γνωστό γαλλικό ναυπηγείο CMN (Constructions Mécaniques de Normandie), και ως πρόγραμμα αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του Βασιλείου και της Γαλλίας. Σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης η σύμβαση αφορά την παράδοση 39 ταχέων περιπολικών HSI32.


Η σύμβαση περιλαμβάνει τη ναυπήγηση στο Χερβούργο (έδρα της CMN) αριθμού περιπολικών και πρόγραμμα μεταφοράς τεχνογνωσίας στο πλαίσιο του οποίου, προβλέπεται και η ναυπήγηση αριθμού περιπολικών από σαουδαραβικό ναυπηγείο. Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσημη τελετή για την αποδοχή του πρώτου περιπολικού HSI32 που κατασκευάστηκε στη Σαουδική Αραβία προγραμματίζεται για τον επόμενο μήνα.

Το υψηλών ταχυτήτων περιπολικό HSI32 αποτελεί σχεδίαση της CMN που ικανοποιεί τις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις ναυτικών δυνάμεων και ακτοφυλακών. Πρόκειται για προηγμένης σχεδίασης ταχύ καταδιωκτικό το οποίο συνδυάζει ενισχυμένες δυνατότητες επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών με υψηλή ταχύτητα και εκτεταμένη δυνατότητα περιπολίας. Διαθέτει πρυμναία ράμπα για την ασφαλή και ταχεία ανάπτυξη και περισυλλογή ελαστικού σκάφους σταθερής γάστρας (RHIB) ενώ η γέφυρα του προσφέρει περιμετρική (360ο) θέαση.

Κύριο χαρακτηριστικό του HSI32 είναι το υψηλό επίπεδο αυτοματισμού, η ολοκλήρωση του συνόλου των αισθητήρων, όπλων και συστημάτων αποστολής στο σύστημα διαχείρισης μάχης (Combat Management System), το ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνιών (συμπεριλαμβανομένης και αμφίδρομης δορυφορικής ζεύξης δεδομένων για τη μετάδοση εικόνων, βίντεο και τακτικών πληροφοριών) και το ολοκληρωμένο σύστημα ναυτιλίας (Integrated Navigation System).