Η “πρόβα πολέμου” των Τούρκων στον Καύκασο μας αφορά, μα εμείς κοιμόμαστε

Παρακολουθώντας, με βαθιά μελαγχολία δεν το κρύβω, τον μοναχικό αγώνα επιβίωσης των Αρμένιων ενάντια στους διαχρονικούς διώκτες και σφαγείς τους, μου ήρθε στο μυαλό το «Εθνος ανάδελφον» που είχε πει κάποτε ο Χρήστος Σαρτζετάκης και πολλοί έσπευσαν να τον πάρουν στο ψιλό.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Αυτό ακριβώς είναι οι δύστυχοι οι Αρμένιοι. Κανείς δεν νοιάζεται σήμερα για την τύχη τους. Ο πόλεμος που διεξάγουν είναι, κατά κυριολεξία, στα αζήτητα της διεθνούς επικαιρότητας. Μια τυπική αδιάφορη κάλυψη στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, σα να μαλώνουν δύο αντίπαλες αραβικές φατρίες στην Μέση Ανατολή. Δίχως την παραμικρή κατηγοριοποίηση «αμυνόμενου»-«επιτιθέμενου», δίχως να προσδιορίζεται «ποιος ήρξατο χειρών αδίκων» και χωρίς φυσικά να αποδίδονται ευθύνες για το μακελειό.

Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να θυμίσει ότι αυτό το φτωχό, αλλά πολιτισμένο χριστιανικό έθνος που σήμερα δέχεται την επίθεση σύγχρονων Οθωμανών βαρβάρων, έχει υποστεί ξανά στην νεότερη περίοδο, μία από τις μεγαλύτερες εθνοκαθάρσεις της παγκόσμιας ιστορίας.

Με τους ίδιους ακριβώς δράστες και ενορχηστρωτές. Τους Τούρκους και τους Γερμανούς που σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα, απολαμβάνοντας ενδομύχως το θέαμα και κόπτονται για τον Αλεξέι Ναβάλνι και την θωράκιση της δημοκρατίας στην Λευκορωσία…

Τους Αρμένιους λοιπόν, δεν τους λυπάται κανένας. Κάτι κουβέντες του αέρα αραδιάζει η Γαλλία, παρότι είναι τεράστια η επιρροή της γαλλικής κουλτούρας στην αρμενική διανόηση, κάτι ψιθυρίζει και το αμερικανικό Κογκρέσο για να δικαιολογήσει τα ψηφίσματα του, αλλά στο τέλος οι μόνοι που μπορούν να τους σώσουν είναι οι Ρώσοι. Όχι φυσικά επειδή τους αγαπάνε, αλλά επειδή έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή.

Όμως αν είναι να σωθούν οι Αρμένιοι, πρώτα θα σωθούν χάρις στους ίδιους τους εαυτούς τους. Γιατί το λέει η καρδούλα τους. Είναι παλικάρια και πολεμούν υπέρ βωμών και εστιών, γιατί ξέρουν με ποιόν εχθρό έχουν να κάνουν. Έτσι και κάνουν πίσω θα έχουν την τύχη των προγόνων τους… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ