Η “ήσυχη τζιχάντ” του Ερντογάν, Δούρειος Ίππος εντός του Ισραήλ

Η ισραηλινή ιστοσελίδα Israel Hayom, σε άρθρο της που τιτλοφορείται η «ήσυχη τζιχάντ» του Ερντογάν, αναφέρει ότι, οι προσπάθειες της Τουρκίας για την αποκατάσταση των «ημερών δόξας» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επεκτείνονται πολύ πέρα από την επιρροή της στην Ιερουσαλήμ και στο Όρος του Ναού. Η Τουρκία ξοδεύει χρήματα στη Χάιφα, μεταξύ των Βεδουίνων, ακόμη και σε μικτές εβραϊκές-αραβικές πόλεις σε μια προσπάθεια να αυξήσει το «στάτους» της στο παλαιστινιακό ζήτημα. Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στην Παλαιστινιακή Αρχή πριν λίγα χρόνια ένα αρχείο (κτηματολόγιο) 140.000 σελίδων μικροφίλμ, το οποίο οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αποκαλούν «ο θησαυρός».

Ο «θησαυρός» είναι στην πραγματικότητα ένα αντίγραφο από τα οθωμανικά αρχεία, ένα οθωμανικό κτηματολόγιο, και περιλαμβάνει χιλιάδες έγγραφα ιδιοκτησίας γης υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία κατείχε το σημερινό Ισραήλ από το 1517-1917. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι αυτά τα έγγραφα μπορούν να αλλάξουν υπέρ τους το παιχνίδι στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ για την ιδιοκτησία της γης. Η ισραηλινή ιστοσελίδα επισημαίνει ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το οθωμανικό αρχείο που τους δώρισε ο Ερντογάν για να αμφισβητήσουν την ισραηλινή ιδιοκτησία σε γη και ακίνητα σε διάφορα μέρη της χώρας.

Το πρώτο πλήρες αντίγραφο του πολύτιμου αρχείου, του «θησαυρού», βρίσκεται στο κτίριο του προξενείου της Παλαιστινιακής Αρχής στην Άγκυρα για λόγους ασφαλείας, από τον φόβο μη περιέλθει σε ισραηλινά χέρια. Ωστόσο, τον Μάρτιο του περασμένου έτους, με επισημότητα, μέρους του αρχείου μεταφέρθηκε στη Βηθλεέμ. Το Κέντρο Πληροφοριών «Meir Amit Intelligence and Terrorism» επιβεβαίωσε τη μεταφορά του αρχείου στο σύνολό του. Αλλά για κάποιο λόγο -παρόλο που οι Παλαιστίνιοι κατέχουν ένα εργαλείο που θα μπορούσε να συγκλονίσει την ισραηλινή αγορά ακινήτων- η ιστορία παραμένει προς το παρόν «χαμηλά».

Η Israel Hayom, για να δώσει ένα παράδειγμα από τις πιθανές συνέπειες στους Ισραηλινούς από την εργαλειοποίηση των οθωμανικών αρχείων προς όφελος των Παλαιστινίων, αναφέρει ότι θα είναι ανάλογες -αλλά σε ευρύτερη έκταση- με εκείνες της άρνησης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων) να παρατείνει τις μισθώσεις σε μεγάλες εκτάσεις της στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα, χιλιάδες εβραϊκές οικογένειες στην πρωτεύουσα να ζουν τώρα υπό την απειλή της έξωσης από τα σπίτια τους.

Το οθωμανικό κτηματολόγιο παρέλαβε στη Βηθλεέμ ο Γιουσέφ Ανταΐς, υπουργός θρησκευτικών κληροδοτημάτων της Παλαιστινιακής Αρχής. Ιδίως τους φακέλους με τις ιδιοκτησίες σε Βηθλεέμ και Ιερουσαλήμ. Δικηγόροι στην ανατολική Ιερουσαλήμ συμβουλεύονται τακτικά τα οθωμανικά αρχεία, που τους βοηθούν στους δικαστικούς αγώνες που διεξάγουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς ιδιαίτερα στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ιδιοκτησίες στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ Εβραίων και Αράβων.

Ο Σαέεντ αλ Χατζ, Παλαιστίνιος ερευνητής και ειδικός στο τουρκικό ζήτημα, αναφέρθηκε το 2015 σε ένα ογκώδες «πρότζεκτ» που πραγματοποιήθηκε από μια οργάνωση που ονομάζεται «Τουρκικό-Παλαιστινιακό Φόρουμ», στο πλαίσιο του οποίου, μεταφέρθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα από τα οθωμανικά αρχεία, έτσι ώστε οι Παλαιστίνιοι να μπορούν να αναζητούν και να επιλέγουν εκείνα που σχετίζονται με το παλαιστινιακό ζήτημα.

Ο Αλ Χατζ πιστεύει ότι οι Παλαιστίνιοι, με αποδεικτικά τα οθωμανικά έγγραφα, θα υποβάλουν εκατοντάδες αγωγές εναντίον του Ισραήλ, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν χάνει χρόνο. Ο δικαστής Μούσα Σακαρνά, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γης, καταγράφει ήδη τη γη στην Ιουδαία και τη Σαμαριά (Δυτική Όχθη) καθώς και στην Ιερουσαλήμ, με τη βοήθεια της Τουρκίας και του αρχείου της. Ο δικαστής εκτιμά ότι μέχρι το 2023, όλη η γη στη Δυτική Όχθη θα είναι νόμιμα εγγεγραμμένη.

Σε αυτή την επιχείρηση εμπλέκονται επίσης ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και άνθρωποι του ΤΙΚΑ, του Τουρκικού Οργανισμού Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης (TIKA), που ιδρύθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1992 με σκοπό να «[παρέχει] πρωτίστως αναπτυξιακή βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου ομιλούνται τουρκικά και χώρες που συνορεύουν με την Τουρκία καθώς και [να βελτιώσει] τη συνεργασία μέσω έργων και προγραμμάτων σε οικονομικούς, εμπορικούς, τεχνικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς χώρους». Ο TIKA δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο στο όνομα της τουρκικής κυβέρνησης. Στη Δυτική Όχθη, στη Γάζα και στην Ιερουσαλήμ ο TIKA επενδύει περίπου 1,3 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

«Ντάουα» – Η «ήσυχη τζιχαντ»

Ο Ερντογάν, που βλέπει τον εαυτό του ως προστάτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και μία λεπίδα του Οθωμανικού Χαλιφάτου που θα επιστρέψει κάποια ημέρα στην Ιερουσαλήμ, αποφάσισε να αναλάβει δράση για να υλοποιήσει το όραμά του της αποκατάστασης της δόξας του Ισλάμ σε ολόκληρη την «Παλαιστίνη» και ιδιαίτερα στην Ιερουσαλήμ. Η ιστορία με το οθωμανικό αρχείο είναι το κορυφαίο επίτευγμα των πρόσφατων ενέργειών του.

Προάγει επίσης μια τουρκική αφύπνιση στην Ιερουσαλήμ μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων, τουρκικών σημαιών, και ιδιαίτερα της «Ντάουα», δηλαδή της «Πρόσκλησης στο Ισλάμ», ή αλλιώς «κλήση στην οδό του Ισλάμ» – γνωστής ως «ήσυχης τζιχάντ». Η «ήσυχη τζιχάντ» είναι εξ ορισμού δραστηριότητα που εστιάζει στη φιλανθρωπία, την εκπαίδευση και την κοινωνική αρωγή σε μια προσπάθεια να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στο Ισλάμ ή να τους προσηλυτίσει. Στο Ισραήλ δραστηριοποιούνται δεκάδες ομάδες «Ντάουα» και λαμβάνουν χρηματοδότηση από την Τουρκία. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή