Η ΠΓΔΜ θα διαλυθεί, αυτό όμως πρέπει να γίνει υπό έλεγχο, εντός του ΝΑΤΟ…

Για την υπόθεση των Σκοπίων έχει ακουστεί «το κοντό και το μακρύ» καθενός. Η ουσία είναι ότι πλέον βρισκόμαστε στο δημοψήφισμα που επικυρώσει ή θα απορρίψει τη Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στον Ζάεφ και τον Τσίπρα, όχι την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, διότι όπως φαίνεται πορεύονται μόνοι τους με τις κοινωνίες να μην τους ακολουθούν.

Γράφει ο ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο διεθνής παράγοντας έχει αρχίσει από τη στιγμή της συμφωνίας των δύο το «μασάζ», για να πείσει πρώτα απ’ όλα τους ηγέτες που το υπέγραψαν ότι είναι… τεράστιοι και θαρραλέοι, ενώ όλοι όσοι διαφωνούν είναι κοντόφθαλμοι και εθνικιστές. Συλλήβδην.

Τώρα αν δει κανείς ιστορικά τι συμβαίνει όταν οι… «οραματιστές» προχωρούν χωρίς συμφωνία στο πεζοδρόμιο, στο καφενείο και γενικότερα στην κοινωνία, ίσως τα πράγματα αλλάξουν, ακόμα και για τους πεπεισμένους ότι υπηρετούν την ειρήνη, τη συμφιλίωση και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Θα πρέπει να είναι παντελώς ηλίθιος κανείς για να μη διακρίνει τα περί Αλεξάνδρου του Μακεδόνα στις εικόνες μέσα από τα εκλογικά κέντρα που έρχονται από τα Σκόπια. Τα εκλογικά κέντρα είναι όπως και στην Ελλάδα, σχολεία. Άσε τον Τσίπρα και τον Κοτζιά να «τραγουδάνε» ό,τι θέλουν. Όταν στα σχολεία διδάσκονται τα μικρά παιδιά τα ίδια με πριν, δώστε χαιρετισμούς εκ μέρους μας… στον πλάτανο.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, έρχεται και ο Χασίμ Θάτσι, ο πάλαι ποτέ εγκληματίας πολέμου (σ.σ. όταν είναι «οι δικοί μας εγκληματίες», επέρχεται… παραγραφή, εξ ου και το «πάλαι ποτέ») από το Κοσσυφοπέδιο και στήνει μια καραμπινάτη προβοκάτσια με στόχο να παίξει με τη φοβία που κουβαλούν οι «Μακεδόνες» από το 2001 που κόντεψαν να διαλυθούν.

Τι φοβούνται αυτοί; Μην ξεσπάσουν ξανά συγκρούσεις με τους Αλβανούς και πιστεύουν ότι αν μπουν στο ΝΑΤΟ θα τους προστατεύσει. Οπότε, πήγε σε αμφισβητούμενο μέρος ο Θάτσι, προκάλεσε κινητοποίηση των σερβικών ενόπλων δυνάμεων και ξύπνησε στους «Μακεδόνες» τις μνήμες που δεν μπορούν να ξεχάσουν.

Ποιο ήταν το έμμεσο μήνυμα; Τρεχάτε να ψηφίσετε για να μπείτε στο ΝΑΤΟ ώστε να είστε ασφαλείς! Ο Σέρβος Βούτσιτς, χωρίς να το καταλάβει έπεσε στη μαεστρικά στημένη παγίδα του Αλβανού και έπαιξε το παιχνίδι του. Πιθανόν η Μόσχα να του επεσήμανε τη γκάφα, είναι όμως πλέον αργά.

Αφού όλοι κάνουν προβοκάτσιες, ας κάνουμε κι εμείς τη δική μας. Μόνο που αυτή θα βασίζεται σε τετράγωνη λογική και εκπροσωπεί ένα «σενάριο», το οποίο όσο περισσότερο το σκεπτόμαστε το τελευταίο διάστημα, τόσο περισσότερο λογικό μας μοιάζει.

Ναι κύριοι και κυρίες, άπαντες «δίνουν τα ρέστα τους» για να βάλουν την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Λοιπόν, εμείς που είμαστε Έλληνες και ξέρουμε από την εμπειρία μας τις τελευταίες δεκαετίες, ότι η Συμμαχία δύσκολα σε προστατεύει από απειλή η οποία προέρχεται από άλλο κράτος-μέλος (βλ. Τουρκία), θα υποθέσουμε ότι το ίδιο θα πράξει το ΝΑΤΟ και σε περίπτωση σύγκρουσης Αλβανών με τους Σλάβους κατοίκους της ΠΓΔΜ.

Λογικό συμπέρασμα, ασχέτως του ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να παρουσιάσει «μεταβολές» ως σενάριο. Αν όμως ισχύει το παραπάνω, τότε είναι εξίσου λογικό συμπέρασμα, το να θεωρήσει κάποιος ότι η διάλυση της ΠΓΔΜ δεν είναι ούτε ταμπού, ούτε απαραιτήτως είναι μη αποδεκτή από τον «δυτικό παράγοντα». Εξηγούμαστε:

Το επιχείρημα λοιπόν είναι, ότι η Δύση θέλει με κάθε τρόπο να βάλει την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όχι για να μη διαλυθεί, αλλά για να διασφαλίσει ότι η διαδικασία διάλυσής της, όπως και όποτε έρθει, θα συμβεί εντός του Συμμαχικού πλαισίου, ώστε να αποφευχθεί η διάχυση των συγκρούσεων στα πολύπαθα Βαλκάνια και να ελεγχθούν ως προς το που θα καταλήξουν τα εδάφη της! Μήπως μας έχουν πιάσει όλους κορόιδα λοιπόν;

Πάμε και παρακάτω. Ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, υπάρχει ήδη μια διαδικασία συζήτησης για ανταλλαγές εδαφών, ασχέτως εάν «περπατάει» ή όχι προς το παρόν. Το δικό μας επιχείρημα είναι, ότι μια διαδικασία ελεγχόμενης διάλυσης της ΠΓΔΜ, θα εξυπηρετούσε μια συνολική διευθέτηση στα Βαλκάνια!

Ανάμεσα σε ποιους θα διαμοιραστούν τα ψευδο-«μακεδονικά ιμάτια»; Αλβανία σίγουρα (της οποίας το Κόσοβο θεωρούμε ότι θα αποτελέσει μέρος της νομοτελειακά στο μέλλον), Βουλγαρία που ποτέ δεν έκρυψε ότι αυτούς τους χαβαλέδες που παριστάνουν τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου παρότι έφτασαν σχεδόν χίλια χρόνια στην περιοχή μετά από τον Μέγα Στρατηλάτη (εγκληματία πολέμου σύμφωνα με πολλά αναθεωρητικά «φρούτα» του ΣΥΡΙΖΑ), τους θεωρεί Βούλγαρους.

Να πούμε ενδεχομένως και Ελλάδα για την ελληνική ιστορικά περιοχή του Μοναστηρίου; Ναι θα το πούμε, για να αφήσουμε ανοικτό ένα ενδεχόμενο στο εκατομμύριο, αυτό να είναι που κάνει Τσίπρα και Κοτζιά να έχουν γίνει «βασιλικότεροι του βασιλέως» και να επείγονται περισσότερο και από τον Ζάεφ, που έχει λόγο ο άνθρωπος να φοβάται ότι θα του άρει ανά πάσα στιγμή ο διάολος το κράτος…

Να δω Τσίπρα να επιδιώκει να μεγαλώσει την Ελλάδα… και τι στον κόσμο! Στο τέλος θα ανακαλύψει ότι και οι θάλασσες έχουν σύνορα και θα αμφισβητήσει έμπρακτα την… κυριαρχία των ψαριών που είχε αναγνωρίσει κάποτε!

Κι εδώ φθάνουμε στο τελευταίο μέρος του βαλκανικού μας σεναρίου. Περισσεύει και το βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ, το οποίο πάντα καλόβλεπε τη σχέση με τους Σέρβους. Να μη θυμηθούμε και την πρόταση Μιλόσεβιτς στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να μοιράσουν οι δυο χώρες μεταξύ τους την ΠΓΔΜ για να λυθεί το «ονοματολογικό».

Αυτό το μέρος θα είναι λοιπόν το «extra cheese», το «τυράκι», το κάτι παραπάνω που θα πείσει το Βελιγράδι να ανταλλάξει το Πρέσεβο με το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, παίρνοντας πιθανότατα και την Republika Srpska, τη σερβική συνιστώσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, για να ξεμπερδεύουν και με αυτόν τον τρελάρα – και ολίγον γκάγκστερ – Σερβοβόσνιο ηγέτη, μαριονέτα της Μόσχας, τον Μίλοραντ Ντόντικ. Κάπως έτσι θα «κλειδώσει» και το πέρασμα του Βελιγραδίου στο «στρατόπεδο» της Δύσης.

Μας μοιάζει απίθανο; Είναι αδιάφορο. Εμείς απλούς λογικούς συνειρμούς παραθέσαμε, διότι σα να μην πηγαίνει κάτι καλά σε αυτό το δημοψήφισμα-οπερέτα στην ΠΓΔΜ. Μπας και τους έχουν τυλίξει όλους σε μια κόλλα χαρτί και βαδίζει η γειτονιά της Ελλάδας προς μια νέα αναδιάταξη συνόρων;

Ολοταχώς ή όχι, μένει να αποδειχθεί. Το σίγουρο είναι, ότι για πολλούς βαλκανικούς ηγέτες, στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση, γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν θα πάνε ή όχι φυλακή. Εάν υπάρχει κάποιος που διαθέτει τα στοιχεία, μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις και να χειραγωγήσει καταστάσεις, πολύ αποτελεσματικά.

Αυτό ισχύει τουλάχιστον για τα Σκόπια, με τους Ζάεφ και Γκρουέφσκι. Γιατί να μην ισχύει και σε άλλες χώρες; Υπενθυμίζουμε, σενάριο καταγράψαμε, με βάση λογικούς συνειρμούς. Άρα, όποιος θέλει να θεωρεί ότι όσα γίνονται στην περιοχή ερμηνεύονται πιο… ορθόδοξα, πιθανόν να έχει δίκιο. Εμείς οφείλαμε να καταθέσουμε τις σκέψεις μας…