Η παράδοση της Μέσης Ανατολής στη Ρωσία… Εκτός τόπου και χρόνου ο Τραμπ

Ήταν μία ακόμη θλιβερή εμφάνιση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενώπιον του αμερικανικού λαού, ο οποίος παρακολούθησε σε «ζωντανή» μετάδοση την υποβάθμιση της υπερδύναμης σε μία πολύ ζωτική περιοχή του κόσμου: την Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός πρόεδρος την παρέδωσε στην αιώνια εχθρό της χώρας του, τη Ρωσία, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους συμμάχους του στην περιοχή. Βεβαίως, και η Σαουδική Αραβία, και το Ισραήλ και η Αίγυπτος και άλλες χώρες διατηρούν καλές σχέσεις συνεργασίας με τη Μόσχα.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Δεν φοβούνται τον «ξανθό ηγέτη», αλλά το πακέτο που κουβαλά μαζί του: την Τουρκία, το Ιράν και τον αναγεννημένο Μπασάρ Άσαντ, ο οποίος μετά την επικράτησή του στη Συρία, είναι έτοιμος και για άλλες περιπέτειες. Το Ισραήλ είναι ο αιώνιος στόχος, αν και ουδείς προβλέπει ότι θα του επιτρέψει ποτέ ο Βλαντιμίρ Πούτιν να κτυπήσει το Εβραϊκό Κράτος. Ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε ως ο θριαμβευτής στον πόλεμο της Συρίας καθώς πιστεύει ότι η επιβολή της εκεχειρίας στον Ταγίπ Ερντογάν και στους Κούρδους είναι που έφερε τα πράγματα στο σημερινό σημείο.

Στην πραγματικότητα είναι ο μεγάλος ηττημένος. Διότι αγνοεί το πιο σημαντικό γεγονός. Ότι οι ενέργειες του οδήγησαν στο μεγαλύτερο πλήγμα για τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η Ρωσία ανέλαβε τον κεντρικό ρόλο στη Μέση Ανατολή. Είναι ενέργειες περίεργες και για άλλους πολύ ύποπτες. Διότι παραχώρησε το στρατηγικό πλεονέκτημα στη Ρωσία, αφήνοντας έκθετη και εκτεθειμένη την Αμερική.

Η απώλεια εμπιστοσύνης των ξένων ηγετών είναι στον υπερθετικό βαθμό, διότι είδαν την προδοσία των Κούρδων να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους. Ποιος θα εμπιστευθεί ξανά και τον ίδιο τον Τραμπ, αλλά και τους αντιπροσώπους της Αμερικής ανά τον κόσμο. Ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου μπορεί να ανατρέψει οποιαδήποτε συμφωνία, φτάνει να το ζητά ο …Πούτιν!

Για να μην παρεξηγηθώ, είναι η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόσι που δήλωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος είναι το αφεντικό του κ. Τραμπ. Ο κ. Τραμπ προχώρησε και στην άρση των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, αλλά είπε ότι αν ο Ερντογάν δεν τιμήσει τις συμφωνίες θα επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις. Πρώτα απ’ όλα οι κυρώσεις ήταν μία φάρσα. Σιγά που ίδρωσε το αυτί του Τούρκου προέδρου.

Ήταν κυρώσεις της πλάκας. Δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί οτιδήποτε στην τουρκική οικονομία. Ούτε φόβισαν τον Ερντογάν για να σταματήσει την εισβολή. Τη δουλειά του την είχε κάνει αφού όλα φαντάζουν σικέ. Τα σκεφτόμαστε, τα ξανασκεφτόμαστε. Αδυνατούμε να πιστέψουμε οτιδήποτε. Μία σικέ εισβολή, μία σικέ εκεχειρία και μία σικέ συμφωνία Ερντογάν και Πούτιν. Όλα μοιάζουν προαποφασισμένα… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ