Η παγίδευση των Τούρκων φονιάδων και η απόλυτη εξόντωσή τους…

Μετά την ήττα του ενώπιον της Βιέννης ο Σουλεϊμάν ο λεγόμενος «μεγαλοπρεπής» δεν παραιτήθηκε των σχεδίων του να κατακτήσει το «Χρυσό Μήλο» και να φέρει το Ισλάμ στην καρδιά της Ευρώπης.

Ο Σουλεϊμάν, το 1532 ξεκίνησε επικεφαλής μιας μεγάλης στρατιάς 120.000 ανδρών. Αφού πέρασε τον ποταμό Δράβο στην Κροατία, αντί να ακολουθήσει την συνήθη οδό προς τη Βιέννη, στράφηκε στα αυστροκρατούμενα ουγγρικά εδάφη του αρχιδούκα Φερδινάνδου. Κατά την πορεία τους οι Τούρκοι κατέλαβαν 17 μικρές πόλεις και φρούρια, σπέρνοντας τον θάνατο και τον πανικό. Ο Φερδινάνδος υποχώρησε εσπευσμένα αφήνοντας μόνο 700 άνδρες στην μικρή οχυρή πόλη Γκινς (σημερινό Κίζεγκ της Ουγγαρίας).

Ωστόσο η μικρή αυτή φρουρά καθυστέρησε δραματικά τον Σουλεϊμάν. Οι Τούρκοι έχασαν 25 ημέρες μπροστά στη μικρή οχυρωμένη πόλη. Ο Σουλεϊμάν κατόπιν αυτού, έχοντας και την προηγούμενη δυσάρεστη εμπειρία του 1529 στη Βιέννη, αποφάσισε να υποχωρήσει ταπεινωμένος. Ωστόσο ο Τούρκος σουλτάνος κατά την προέλασή του είχε αποστείλει ως εμπροσθοφυλακή ένα σώμα 8.000 ελαφρών ιππέων. Φανατικοί, πλιατσικολόγοι Ακιντζίδες υπό τον Καζίμ μπέη, εξαπολύθηκαν σαν τις μάστιγες που ξεπετάχθηκαν από τις Πληγές του Φαραώ, προς την Στυρία. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr