Η Ουκρανία “χώνεται” στα ινδικά εξοπλιστικά, δύσκολη κατάσταση για τη Ρωσία

Η Ρωσία χάνει σταδιακά την προνομιακή θέση που απολάμβανε στην ινδική αγορά οπλικών συστημάτων. Αυτό αποδεικνύεται από τις κινήσεις της Ινδίας προς αγορά όπλων από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία, τη Νότια Κορέα και αλλού.

Η Ρωσία απαντά με μια εκστρατεία δυσφήμησης των ανταγωνιστών της στην ινδική αγορά και ειδικά έναντι της Ουκρανίας. Η προσπάθεια της Μόσχας να απομακρύνει τους Ουκρανούς από την Ινδία αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της Ρωσίας να παραμείνει στην εκεί αγορά.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι η ρωσική τεχνολογία είναι κατώτερη της αμερικανικής. Για αυτό η Ινδία προτίμησε τα επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64E Apache έναντι των ρωσικών Mi-28, τα αμερικανικά CH-47 Chinook αντί των ρωσικών Mi-26, τα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας Ρ-8 Poseidon αντί των ρωσικών Tu-142, τα C-17 Globemaster αντί των ρωσικών IL-476.

Το κοινό ρωσο-ινδικό πρόγραμμα για το μαχητικό 5ης γενιάς κινδυνεύει επίσης σοβαρά. Εδώ και 8 χρόνια ούτε καν το τελικό συμβόλαιο σχεδίασης του αεροσκάφους δεν υπεγράφη. Οι Ινδοί δεν είναι ικανοποιημένοι με τους ανεπαρκείς κινητήρες, αλλά και με το ραντάρ και την ικανότητα «stealth» του μαχητικού, με το Νέο Δελχί να προσανατολίζεται προς την αγορά αμερικανικών F-35.

Αν η Ινδία εγκαταλείψει το ρωσικό πρόγραμμα αυτό θα καταρρεύσει ελλείψει πόρων. Η Ρωσία αδυνατεί να καλύψει τις απαιτήσεις της Ινδίας. Η μη τήρηση συμφωνιών, η μη παράδοση ανταλλακτικών και απαρτίων, η μη παραχώρηση κρίσιμης στρατιωτικής τεχνολογίας καθιστούν την Ινδία αρνητική απέναντι στον παραδοσιακό της προμηθευτή.

Παράλληλα στην Ινδία έχει δημιουργηθεί ζήτημα με τα ρωσικά μαχητικά Su-30MKI καθώς από τα 210 διαθέσιμα μαχητικά μόνο τα 126 είναι επιχειρησιακά κυρίως λόγω βλαβών, ενώ έξι μαχητικά έχουν καταστραφεί σε ατυχήματα και δυστυχήματα. Τα ρωσικά MiG-29K και MiG-29KUB επίσης παρουσιάζουν συνεχώς προβλήματα, ενώ το 62% των ρωσικών κινητήρων δεν λειτουργούν.

Η Ρωσία χρησιμοποιούσε εξαρτήματα από χώρες του ΝΑΤΟ για σχεδόν όλα τα στρατιωτικά της προγράμματα. Λόγω όμως των δυτικών κυρώσεων η ροή σταμάτησε και οι Ρώσοι δεν κατάφεραν να επιλύσουν το πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία θέλει να εκδιώξει την Ουκρανία από την ινδική αγορά ώστε να περιορίσει τις απώλειές της.

Η Ινδία είναι βασικός εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας όσον αφορά την στρατιωτική συνεργασία. Στο διάστημα 2015-17 η Ουκρανία κέρδισε ινδικά συμβόλαια ύψους 400 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανόμενων και αυτών της συντήρησης των μεταγωγικών αεροσκαφών An-32 και των συστημάτων πρόωσης ινδικών πλοίων.

Αξίζει εν κατακλείδι να αναφερθεί ότι η Ουκρανία είναι πιθανόν να κερδίσει ακόμα σημαντικότερα συμβόλαια. Ενώπιον των εξελίξεων αυτών η Ρωσία φέρεται να επιχειρεί να αντιστρέψει το κλίμα με εκστρατεία δυσφήμησης.