Η Κίνα “καταρρίπτει” τα F-35 περιορίζοντας τις εξαγωγές σπανίων γαιών;

Η Κίνα προσπαθεί να περιορίσει τις εξαγωγές ορυκτών σπάνιων γαιών που είναι ζωτικής σημασίας για τις αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες όπως η Lockheed Martin Corp για την κατασκευή εξελιγμένων όπλων και μαχητικών αεροσκαφών F-35, αναφέρουν οι Financial Times. Από το 2019, η Κίνα παρήγαγε περίπου το 85% των οξειδίων σπάνιων γαιών στον κόσμο και περίπου το 90% των μετάλλων, των κραμάτων και των μόνιμων μαγνητών σπάνιων γαιών. «Το Πεκίνο θέλει να διαπιστώσει αν οι ΗΠΑ θα έχουν πρόβλημα να κατασκευάσουν μαχητικά αεροσκάφη F-35 αν επιβάλει απαγόρευση εξαγωγών», δήλωσε Κινέζος αξιωματούχος.

Το Πεκίνο θέλει να δει εάν και πόσο γρήγορα οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές σπάνιων γαιών και να αυξήσουν τη δική τους παραγωγική ικανότητα. Τα μαχητικά αεροσκάφη όπως το F-35,βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε σπάνιες γαίες για κρίσιμα εξαρτήματα, όπως συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας και μαγνήτες. Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου, κάθε F-35 απαιτεί 417 κιλά σπάνιων γαιών, σύμφωνα με την έκθεση. Η κυβέρνηση Trump προσπάθησε να δυσκολέψει τις κινεζικές εταιρείες να εισαγάγουν ευαίσθητες αμερικανικές τεχνολογίες, όπως ημιαγωγούς υψηλών προδιαγραφών.

Ο έλεγχος των σπάνιων γαιών απειλεί να γίνει μια νέα πηγή τριβής Κίνας – ΗΠΑ, αλλά ορισμένοι προειδοποιούν ότι τυχόν επιθετικές κινήσεις της Κίνας θα μπορούσαν να ωθήσουν τους αντιπάλους της να αναπτύξουν τη δική τους παραγωγική ικανότητα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε πέρυσι ότι θα επιβάλει κυρώσεις στους Lockheed Martin, Boeing και Raytheon για την πώληση όπλων στην Ταϊβάν. Οι προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές απαιτούν από τους παραγωγούς σπάνιων γαιών να ακολουθούν τους νόμους ελέγχου των εξαγωγών που ρυθμίζουν τις αποστολές υλικών που «συμβάλλουν στη διαφύλαξη της κρατικής ασφάλειας». Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας και η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή θα έχουν τον τελευταίο λόγο.

ΠΗΓΗ: phile.news