Η γερμανική μεσολάβηση απέτυχε, η ΕΕ κρατά στα “μαλακά” την Τουρκία

Η γερμανική παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά έχει, φαίνεται, σε αυτή τη φάση αποτύχει. Η περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Χάας, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ε.Ε., σε Αθήνα και Άγκυρα, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Η προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης διά της έναρξης διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας προσέκρουσε στην τουρκική αξίωση η ατζέντα να περιλάβει- μόνο- τους δικούς της όρους. Στο διπλωματικό πεδίο προφανώς και οι προσπάθειες θα συνεχισθούν, αν και οι δυνατότητες είναι περιορισμένες.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Σήμερα αναμένεται να παρουσιασθούν στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. (Gymnich), στο Βερολίνο, από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, «οι επιλογές» για μέτρα κατά της Τουρκίας. Ο κ. Μπορέλ θα παρουσιάσει ιδέες, προφορικά, που θα χρησιμοποιηθούν ως τροφή για σκέψη. Θα συνιστά το στίγμα των προθέσεων που θα θέλει να δώσει η Κομισιόν, αλλά και η Γερμανία, που έχει και τον έλεγχο των κινήσεων.

Είναι προφανές πως ο κ. Μπορέλ επιχειρεί να κρατήσει ενδο-ευρωπαϊκές ισορροπίες. Στην πραγματικότητα ακολουθεί τη γερμανική προσέγγιση των μη κυρώσεων για «να διατηρηθούν κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα». Επιχείρημα που χρησιμοποιείται για συγκάλυψη της τακτικής «ίσων αποστάσεων» του Βερολίνου, που επί της ουσίας αφήνει ανενόχλητη την Τουρκία να δρα. Επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, θα αναμένουμε τις «επιλογές»Μπορέλ.

Η Γερμανία, ως γνωστόν, καλεί τις δυο πλευρές σε βήματα αποκλιμάκωσης παρά το γεγονός ότι η ένταση προκαλείται και συντηρείται από την κατοχική Τουρκία. Αποφάσεις στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ, που θα ολοκληρωθεί αύριο, δεν θα ληφθούν, πλην όμως θα σταλεί μήνυμα στην Άγκυρα. Θα είναι μήνυμα για κυρώσεις ή μια ήπια αντίδραση, με την οποία η Άγκυρα δεν θα ασχοληθεί ποσώς;Αυτό θα φανεί σήμερα.

Όχι τυχαία, η τουρκική παράτυπη NAVTEX για τις παράνομες έρευνες του «Ορούτς Ρέις» στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος λήγει απόψε τα μεσάνυκτα. Μετά που θα συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ θέμα τουρκικής συμπεριφοράς. Όταν θα αποφασίζουν στην Άγκυρα για το τι μέλλει γενέσθαι με τη NAVTEX θα έχουν εικόνα για τις συζητήσεις στην Ε.Ε. Και προφανώς η όποια απόφασή της] θα θεωρηθεί «αντίδραση» στους Ευρωπαίους, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή