Η Γερμανία, ο “διάλογος” Ελλάδας – Τουρκίας, ο νέος πόλεμος στο Καραμπάχ

Αν και ο ανοιχτός πια πόλεμος ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η πολύ σαφής θέση της Άγκυρας υπέρ του Μπακού έχουν πλέον μεταφερθεί στο επίκεντρο της τουρκικής ρητορικής, η Ανατολική Μεσόγειος παραμένει ψηλά στις επαφές των Τούρκων. Κατά τη συνομιλία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον κατέστη σαφές ότι το Λονδίνο διατηρεί στάση ουδετερότητας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την τουρκική προεδρία, ο κ. Ερντογάν ζήτησε «ισορροπημένη και αμερόληπτη στάση» στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και στήριξη των προσπαθειών διαλόγου.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Από την Ντάουνινγκ Στριτ τονίστηκε ότι ο κ. Τζόνσον καλωσόρισε τη συμφωνία για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, εκφράζοντας την ανησυχία του για την ένταση που επικράτησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας συνομίλησε, μεταξύ άλλων, και για την Ανατολική Μεσόγειο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως έγινε γνωστό από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Μάας χαρακτήρισε «αποφασιστικής σημασίας» για τη συνολική επίλυση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τις συμφωνηθείσες άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σε ανάρτηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter επισημαίνεται η τηλεφωνική συνομιλία των δύο υπουργών και αναφέρεται χαρακτηριστικά πως:

«Για να καταστεί δυνατόν να επιλυθούν συνολικά οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συμφωνηθείσες άμεσες συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι αποφασιστικής σημασίας». Χθες, για την Ανατολική Μεσόγειο με τον κ. Μάας συνομίλησε τηλεφωνικά και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας. Εν τω μεταξύ, χθες, έλαβε χώρα ο έκτος γύρος των επαφών των στρατιωτικών αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, υπό την αιγίδα του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή