Η φονική “κούκλα” της Τρεμπλίνκα… Κουρτ Φραντς, ο σαδιστής ναζί σφαγέας

Ο Κουρτ Φραντς γεννήθηκε το 1914 στο Ντίσελντορφ. Το 1928 εγκατέλειψε το σχολείο και εργάστηκε καταλήγοντας, τελικά, μάγειρας. Το 1932 εντάχθηκε στο ναζιστικό κόμμα, έχοντας προηγουμένως ενταχθεί σε διάφορες ακραίες οργανώσεις.

Μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας εντάχθηκε στα SS και υπηρέτησε ως μάγειρας. Κατόπιν όμως ανέλαβε καθήκοντα φύλακα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, έχοντας προαχθεί σε δεκανέα. Στα τέλη του 1939 έμαθε για το διαβόητο πρόγραμμα Τ4, το πρόγραμμα «ευθανασίας» (δολοφονίας δηλαδή) ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο ίδιος δεν μετείχε άμεσα, αρχικά, εργαζόμενος ως μάγειρας και πάλι. Όλα άλλαξαν το 1942 όταν στάλθηκε στο στρατόπεδο θανάτου του Μπέλτσεκ και κατόπιν σε αυτό της Τρεμπλίνκα, στην κατεχόμενη Πολωνία.

Το τέρας της Τρεμπλίνκα

Το στρατόπεδο θανάτου της Τρεμπλίνκα ήταν ένα από τα τρία του “σχεδίου Ράινχαρντ” μαζί με το Σόμπιμπορ και το Μπέλτσεκ, στο οποίο εξοντώθηκαν τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι, ίσως και περισσότεροι. Στην Τρεμπλίνκα τοποθετήθηκε υποδιοικητής όντας υπεύθυνος για την αποβίβαση των θυμάτων στον εκεί σιδηροδρομικό σταθμό, την αφαίρεση των υπαρχόντων τους και την τελικά το κλείσιμο τους στους θαλάμους αερίου και της μαζικής δολοφονίας τους. Λόγω των χαρακτηριστικών του οι κρατούμενοι τον ονόμασαν «Κούκλα». Όμως ο πρώην μάγειρας και νυν επιλοχίας των SS αποδείχθηκε κυριολεκτικά «πανούκλα». Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr