Η ευκαιρία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας… βγήκαν προγράμματα ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά προτάσεις για χρηματοδότηση ύψους 160 δισ. ευρώ σε κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα το 2020. Παράλληλα ανακοίνωσε επτά νέα αμυντικά ερευνητικά προγράμματα ύψους 23 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν ανέφερε: «Είναι μια δύσκολη περίοδος σε πολλά μέτωπα και για αυτό ενεργοποιούμε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να στηρίξουμε τις ευρωπαϊκές εταιρείς, μεγάλες και μικρές. Παράλληλα προετοιμαζόμαστε για το μέλλον. Με τις κοινές αμυντικές τεχνολογίες καθιστούμε την Ευρώπη πιο ισχυρή και ενισχύουμε την δική μας βιομηχανική βάση».

Τα αμυντικά προγράμματα εντάσσονται χρηματοδοτικά στο European Defence Industrial Development Programme (500 εκ. ευρώ) και στο Preparatory Action on Defence Research (90 εκ.), στον προϋπολογισμό του 2018-20. Πρόκειται για προκαταρκτικά προγράμματα, μια πρόγευση του Defence Fund.

Με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 160 εκ. για το 2020, ζητούνται προτάσεις που αφορούν 12 κατηγορίες κάλυψης κρίσιμων αμυντικών αναγκών σε συνεργασία με τις χώρες μέλη της Ένωσης. Η Κομισιόν αναζητά προτάσεις προγραμμάτων και για την αντιμετώπιση Χημικών, Βιολογικών και Πυρηνικών όπλων, προς αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών όπως αυτής που η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα.

Επίσης αναζητείται ευρωπαϊκή απάντηση στην αντιμετώπιση drones και κυβερνοεπιθέσεων και στην ασφάλεια των επικοινωνιών. Στα προγράμματα χωρούν μικρές και μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Η Κομισιόν θα οργανώσει συγκεκριμένες δράσεις ενημέρωσης.

Όσον αφορά τα επτά προγράμματα του προϋπολογισμού του 2019 αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, τις κβαντικές τεχνολογίες, τον ηλεκτρονικό πόλεμο και τα μη επανδρωμένα συστήματα. Τα προγράμματα θα αναλάβουν 65 ευρωπαϊκές εταιρείες από 15 ευρωπαϊκές χώρες.