Η Ερυθρά θάλασσα στο επίκεντρο… Ρωσία, Τουρκία και άλλοι με βάσεις

Ο ανταγωνισμός μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων για πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, εντείνεται συνεχώς με δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στα παράκτια κράτη. Ρωσία και Τουρκία συμπεριλαμβάνονται και αυτές στα ξένα κράτη, που προσπαθούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις, αναφορικά με τον έλεγχο των γεωστρατηγικών σημείων της περιοχής. Επισημαίνεται πως ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία και Ιταλία διατηρούν βάσεις στη Ερυθρά Θάλασσα.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
ΠΗΓΗ: SLpress

Η Τουρκία και η Ρωσία επιδιώκουν να γεμίσουν το κενό που φαίνεται να αφήνει η Αμερική στην Αφρικανική ήπειρο, αλλά και να αντιμετωπίσουν την επιρροή των άλλων ξένων δυνάμεων. Η Ρωσία διεισδύσει στην Αφρική με στόχο την προώθηση των γεωπολιτικών της συμφερόντων και είναι έτοιμη, στο πλαίσιο αυτό, να δημιουργήσει στρατιωτική-ναυτική βάση στο Σουδάν. Η κίνηση της Μόσχας για τη δημιουργία βάσης στο Σουδάν αποτελεί απόρροια διεθνών συγκυριών που αφορούν την Αφρική.

Έγινε λίγες μόνο εβδομάδες μετά από το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο απομάκρυνε το Σουδάν από τον κατάλογο των κρατών που χορηγούν την τρομοκρατία. Η συμφωνία ορίζει ότι το Σουδάν θα προσφέρει δωρεάν έκταση για την κατασκευή της ρωσικής βάσης, για μια περίοδο 25 ετών.

Η διακοπή της συμφωνίας μπορεί γίνει μόνο, εάν κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη, ενημερώσει το άλλο μέρος για την πρόθεσή του, τουλάχιστον ένα έτος πριν από τη λήξη της περιόδου. Ενώ η χωρητικότητα της βάσης επιτρέπει τον ελλιμενισμό τεσσάρων πολεμικών πλοίων, θα επιτρέπεται και ο ελλιμενισμός πυρηνικών πλοίων. Επιπλέον, ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που θα διαμένουν μόνιμα στη βάση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300 άτομα.

Επίσης, η Ρωσία θα διατηρήσει το δικαίωμα να εισάγει και να εξάγει μέσω των θαλάσσιων λιμένων και αεροδρομίων του Σουδάν, όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της βάσης και για τις αποστολές των ρωσικών πολεμικών πλοίων.

Η προστασία της ρωσικής ναυτικής βάσης θα αποτελεί καθήκον των στρατιωτικών δυνάμεων του Σουδάν, ενώ την προστασία της από αέρα και θάλασσα θα αναλάβουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ