Η ελληνική πλευρά “φλερτάρει”… με την ιταλική ENI για έρευνες

Στις 27 με 29 Μαρτίου πραγματοποιείται στη Ραβένα της Ιταλίας το ετήσιο συνέδριο της πετρελαϊκής βιομηχανίας «Offshore Mediterranean Conference & Exhibition». Ένας από τους μεγάλους χορηγούς του event είναι ο πετρελαϊκός κολοσσός της ιταλικής Eni.

Του Θοδωρή Παναγούλη
ΠΗΓΗ: Energy Press

Η εταιρία που με την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου ανέτρεψε τα γεωλογικά και γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής της Μεσογείου. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου μεγέθους 30 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Η Eni πρόσφατα ανακοίνωσε και άλλη μία μεγάλη ανακάλυψη στην Αίγυπτο το κοίτασμα Nour, στο οικόπεδο Βόρειο Σινά ανατολικά της ΑΟΖ. Εκτιμήσεις δεν έχουν δοθεί, αλλά κάποια ξένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ποσότητες ανάλογες με εκείνες του Ζορ.

Στο συνέδριο της Ραβένα έχει προσκληθεί μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς. Πληροφορίες θέλουν, την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την προσέγγιση της Eni για έρευνες στη χώρα μας. Συγκεκριμένα σε νέες θαλάσσιες περιοχές που πρόκειται να παραχωρήσει, κυρίως κάτω από την Κρήτη και στο Ιόνιο.

Μάλιστα, σε ένα από τα πάνελ όπου θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ θα είναι και ο επικεφαλής των ερευνών κι εξορύξεων Λούκα Μπερτέλι. Η Eni είναι από τις κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρίες, για την οποία η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παραχώρηση κάποιας θαλάσσιας περιοχής.

Οι συμβάσεις στο Ιόνιο
Στο μεταξύ, στη φάση της υπογραφής των συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων βρίσκεται η υπόθεση που αφορά τις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «οικόπεδο 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπο)».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπογραφές θα «πέσουν» μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, δεν αποκλείεται μάλιστα η τελετή να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη κάτι που θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των Ισπανών να βρεθούν στην Αθήνα.

Από την πλευρά του δημοσίου θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και από την μεριά των παραχωρησιούχων η κοινοπραξία της ισπανικής Repsol με τα ΕΛ.ΠΕ για το οικόπεδο του Ιονίου και των ΕΛ.ΠΕ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Με την υπογραφή των συμβάσεων, οι οποίες θα πάρουν το δρόμο προς κύρωση στη Βουλή αναμένεται να κλείσει ο μεγάλος κύκλος των παραχωρήσεων που ξεκίνησε από το 2012 στις θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Τα πρώτα γεωτρύπανα, εάν το δημόσιο ανταποκριθεί με σχετική ταχύτητα στα θέματα αδειοδοτήσεων, αναμένονται ίσως κι εντός της χρονιάς στο Κατάκολο από την Energeran Oil & Gas (το κοίτασμα ουσιαστικά θα μπει σε παραγωγή). Αρχές του 2020 αναμένεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας «ΕΛ.ΠΕ – Edison» στον Πατραϊκό Κόλπο.