Η Ελλάδα της υψηλής τεχνολογίας είναι εδώ… Έχουμε μυαλά και όρεξη

Το λέμε και το φωνάζουμε! Λαμπρά μυαλά και όρεξη έχουμε! Εξοπλισμό έχουμε, υψηλή επιστημονική κατάρτιση και εκπαίδευση έχουμε! Άρα τι λείπει; Το υποστηρικτικό πλαίσιο και οι βασικές κυβερνητικές κατευθύνσεις και στρατηγικές για να μπορέσει να ανθίσει το εκάστοτε οικοσύστημα!

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΤΑ

Η εισαγωγή αυτή δεν είναι άσχετη με τη Πάτρα και την πρόσφατη μεγάλη εξαγορά της Think Silicon από το μεγαθήριο Applied Materials, η οποία βάζει την Ελλάδα στο κλαμπ των χωρών υψηλής τεχνολογίας στον τομέα των ημιαγωγών μάλιστα! Των τσιπ επεξεργαστών, GPU και συναφών τεχνολογιών μαζί με χώρες με τεράστια παράδοση στο συγκεκριμένο τομέα! Και αυτή η εξαγορά, όπως και οι προηγούμενες με ελληνικό ενδιαφέρον εταιρειών της κλάσης της Citrix, της Samsung και της Daimler, ανεβάζει το επενδυτικό “κασέ” μας και μπορούν να δημιουργήσουν ένα ντόμινο εξελίξεων αρκεί να το εκμεταλλευτούμε καταλλήλως και να δημιουργηθεί επιτέλους το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Όλα ξεκίνησαν το 1999 όταν η αμερικανική Atmel, με Έλληνα ιδρυτή, αποφάσισε να στήσει ένα ερευνητικό κέντρο δίπλα στο Πανεπιστήμιο – Πολυτεχνείο Πατρών με σκοπό την συν-ανάπτυξη τεχνολογιών και μάλιστα όχι όποιων και όποιων! Μεγάλα μέρη του γνωστού μας Wi-Fi και των μνημών Flash έχουν την ρίζα τους στην Πάτρα! Όπως και εξαρτήματα του iPhone.

Με το πέρασμα του χρόνου μια μικρή Σίλικον-Βάλει έχει ανθίσει και αναπτυχθεί στην περιοχή, από τσιπάκια υπολογιστών, οπτική αναγνώριση και ψηφιακές πλατφόρμες, μέχρι διαστημική τεχνολογία και τεχνολογίες υδρογόνου και όλα αυτά γύρω από τον Πανεπιστήμιο και hubs όπως το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, τα Corallia Clusters, τα νεώτερα Orange Grove, POS4Work, PatrasIQ, αλλά και μέσω founders Startups που “μεγάλωσαν” μέσα από την Atmel, εξελίχθηκαν και έκαναν τις δικές τους εταιρείες.

Αυτές οι Startups έφεραν νέες επενδύσεις σε τοπικά ταλέντα, νέες συνεργασίες, νέα exits, τα οποία προσελκύουν εταιρείες από το εξωτερικό και κάπως έτσι συνεχίζεται ο κύκλος της καινοτομίας στον χώρο των Startups. Αν αυτός ο κύκλος γίνει οικοσύστημα και όλα τα μέρη, ταλέντα-πανεπιστήμια-ερευνητικά κέντρα-Incubators-επενδυτές-εταιρείες-κράτος “μιλάνε” μεταξύ τους την ίδια γλώσσα τότε έρχεται η λεγόμενη εκθετική ανάπτυξη όπως έχει συμβεί στο Ισραήλ.

Αν αναρωτιέστε πως ήρθε η Atmel στην Πάτρα, όπως προαναφέραμε, έγινε όπως και στη περίπτωση της Tesla: ένας πετυχημένος Έλληνας της διασποράς έπεισε την εταιρεία του να επενδύσει στην Ελλάδα με προφανώς πετυχημένα αποτελέσματα τόσο στη περίπτωση της Atmel όσο και στην περίπτωση της Tesla. Στην μια περίπτωση το Πανεπιστήμιο και το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος στην άλλη έκαναν τα αδύνατα-δυνατά να υλοποιηθούν οι αρχικές προθέσεις και συμφωνίες. Ειδικά για το “θαύμα” του Δημόκριτου αναφερθήκαμε στο τελευταίο Startupper Mag και θα διαβάσετε σύντομα την ιστορία του και στο Startupper.gr. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ