Η Ελλάδα στο πρόγραμμα Next-Generation Rotorcraft Capability – Ελικόπτερα

Ρεπορτάζ της γνωστής ιστοσελίδας DefenseNews (κείμενο Vivienne Machi), από τη Γερμανία αναφέρεται στη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία προκειμένου να κατασκευάσουν την νέα γενιά ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ. Σκοπός τους είναι να αντικατασταθεί ο υπάρχων στόλος μέχρι το 2035. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Next-Generation Rotorcraft Capability (NGRC)».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, οι πέντε αυτές χώρες- σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεργαστούν για την κατασκευή ενός νέου τύπου ελικοπτέρου πολλαπλών δυνατοτήτων, ενώ οι πολυεθνικής προέλευσης πόροι που θα επενδυθούν και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες θα διατηρήσουν την πρωτοπορία του ΝΑΤΟ στις τεχνολογικές εξελίξεις.

Υπάρχει ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να συνεισφέρουν σε αυτή τη συνεργασία, κατόπιν έγκρισης από τους υπάρχοντες συμμετέχοντες. Η νέα γενιά ελικοπτέρων θα χρησιμοποιηθεί σε αποστολές, όπως τη μεταφορά ομάδων ειδικών δυνάμεων, τη μεταφορά μικρού και μεσαίου μεγέθους φορτίων, σε αποστολές διάσωσης, παροχής ιατρικής βοήθειας και σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον υποβρυχίων.

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL