Η Ελλάδα έχει κάνει πρόταση πώλησης F-16 Block 30 στην Κροατία

Η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει πρόταση στη Κροατία για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 30, όπως προέκυψε από ρεπορτάζ του έγκυρου Defense News, με αφορμή την παρουσία στη χώρα, για τον ίδιο σκοπό, του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

Ο Λίμπερμαν επιβεβαίωσε χθες ότι η χώρα του βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κροατία για το ενδεχόμενο να την προμηθεύσει με μαχητικά αεροσκάφη, τα F-16 A/B που έχει αποσύρει τα οποία θα υποστούν μαζικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, καθώς επίσης και για τη συνολικότερη αμυντική συνεργασία.

Η Κροατία επιθυμεί να αντικαταστήσει τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 σοβιετικής προέλευσης και για τον σκοπό αυτό προκήρυξε διαγωνισμό τον περασμένο Ιούλιο, ώστε το οπλοστάσιό της να ανταποκρίνεται στα ΝΑΤΟϊκά στάνταρ. Σε αυτό το σημείο, το ρεπορτάζ του αμερικανικού μέσου αποκαλύπτει, ότι ανάμεσα στις χώρες που έχουν υποβάλλει προσφορές είναι και η ελληνική.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι η Σουηδία (για JAS-39 Gripen), οι ΗΠΑ (άγνωστο τι προτείνουν, πιθανότατα F-16 της Εθνοφυλακής), το Ισραήλ που αναφέραμε και η Νότιος Κορέα (για το ελαφρύ μαχητικό, αλλά και αεροσκάφος προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης FA-50 Golden Eagle).