Η εκδίκηση έρχεται! “Κυνήγι κεφαλών” γκεσταπιτών και SS από τους…

Η επιχείρηση «Κεφαλές» ήταν ένα πραγματικό κυνήγι κεφαλών της πολωνικής αντίστασης κατά Γερμανών εγκληματιών της Gestapo (Geheime Staatspolizei) των SS και άλλων υπηρεσιών στην κατεχόμενη Πολωνία στο διάστημα 1943-44. Η επιχείρηση αποτελούσε την απάντηση των Πολωνών στις γερμανικές θηριωδίες. Καθημερινά στην Πολωνία, στο διάστημα αυτό 400 τουλάχιστον Πολωνοί την ημέρα συλλαμβάνονταν από τους Γερμανούς κατακτητές.

Από τους συλλαμβανόμενους χιλιάδες δολοφονούνταν με συνοπτικές διαδικασίες, όπως οι 37.000 που εκτελέστηκαν στην φυλακή Παβιάκ. Έτσι η κύρια πολωνική αντιστασιακή οργάνωση ΑΚ (Εσωτερικός Στρατός) αποφάσισε να απαντήσει. Στόχοι θα ήταν Γερμανοί των SS, των SA, της Gestapo πράκτορες και διοικητικό προσωπικό. Οι Πολωνοί χτύπησαν τον διοικητή της φυλακής Πάβιακ Φραντς Μπιρλκ και τον σκότωσαν στις 7 Σεπτεμβρίου 1943. Οι Πολωνοί έστησαν ενένδρα στον Μπιρλκ μέρα μεσημέρι σε κεντρικό δρόμο της Βαρσοβίας.

Πέντε άνδρες της ΑΚ οπλισμένοι με υποπολυβόλα Sten και χειροβομβίδες επιτέθηκαν στο Μπιρλκ και στους επτά άνδρες που τον συνόδευαν. Η όλη επιχείρηση κράτησε μόλις 90 δευτερόλεπτα και όλοι οι Γερμανοί σκοτώθηκαν χωρίς πολωνικές απώλειες. Σε αντίποινα οι Γερμανοί εκτέλεσαν 20 Πολωνούς ομήρους.

Στις 24 Σεπτεμβρίου σκότωσαν τον διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης Γκεσιόβκα, λοχαγό των SS Κρέτσμαν. Ακολούθησε η εκτέλεση σειράς αξιωματικών των SS σε καίριες θέσεις με σημαντικότερη αυτή του υποστρατήγου των SS Φραντς Κούτσερα, την 1η Φεβρουαρίου 1944. Την εξόντωση του Αυστριακού αυτού δημίου ανέλαβε το Τάγμα «Παρασόλ» της ΑΚ, μια από τις ειδικές μονάδες «Agat» (αντί-Gestapo) της πολωνικής αντίστασης. Διαβάστε την συνέχεια στο History-point.gr