Η διπλωματία των σεισμών και του ζεϊμπέκικου δεν πιάνει με την Τουρκία

Η αναβίωση της «διπλωματίας των σεισμών», είναι τελικά μια ακόμη ψευδαίσθηση, η οποία μπορεί να κρατήσει όσο μια τηλεφωνική επικοινωνία. Ούτε και όταν δοκιμάστηκε για πρώτη φορά η «διπλωματία των σεισμών» απέδωσε. Όπως δεν απέδωσε και το ζεϊμπέκικο του Γιώργου Παπανδρέου υπό τα παλαμάκια του Ισμαήλ Τζεμ. Είναι σαφές πως αυτές οι προσεγγίσεις, είναι παράμετροι της πολιτικής του κατευνασμού.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Αξιοποιείται ένα τραγικό γεγονός, όπως οι σεισμοί, για να υπάρξουν πολιτικές προσεγγίσεις, να εκτονωθεί η ένταση. Εκφράζεται και σωστά αλληλεγγύη, δηλώνεται ετοιμότητα για βοήθεια και λογικά αναμένονται κινήσεις και από την άλλη πλευρά. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρόεδρο, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μίλησε με τον ομόλογο του της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το καθεστώς Ερντογάν δεν λειτουργεί έτσι. Ούτε και οι προκάτοχοί του, όπως επιβεβαιώνεται από την ιστορία. Εν μέσω, λοιπόν, καταστροφών, νεκρών, από το σεισμό στη Σμύρνη, η κατοχική Τουρκία ανταπέδωσε στην έκφραση αλληλεγγύης.

Πώς; Με ανανέωση της παράτυπης NAVTEX για συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών, διατηρώντας το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έως τις 14 Νοεμβρίου. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα διενεργήσει, σύμφωνα με τις συντεταγμένες που έχουν δοθεί, έρευνες σε περιοχή, που εκτείνεται νότια του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου.
Ο Ερντογάν βρισκόμενος στη Σμύρνη, όπου πήγε για να δει από κοντά τις καταστροφές που επέφερε ο φονικός σεισμός, ανανέωσε και την παράτυπη NAVTEX. Το μήνυμα του σαφές: Δεν πτοείται ποσώς από σεισμούς και… καταποντισμούς. Δεν επηρεάζεται από κινήσεις αλληλεγγύης και προσέγγισης. Η κατοχική δύναμη έχει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό και προχωρεί στην υλοποίηση του. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή