Η Die Welt είδε το φως… “Ο Ερντογάν βρίσκει χώρο για εκβιασμό και προχωρά”

Στην ανάλυση του Alfred Hackensberger, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Die Welt, ο αναγνώστης θα διαβάσει όσα ακριβώς σκέφτεται και ο ίδιος: ότι ο Ταγίπ Ερντογάν παρανομεί αλλά δεν τιμωρείται ποτέ. Τίτλος του κειμένου: «Ο Erdogan έχει την Ευρώπη ακριβώς εκεί που θέλει». Υπότιτλος: «Είτε στη Μεσόγειο είτε στη Συρία: Η τουρκική στρατηγική προκλήσεων και εκφοβισμού λειτουργεί. Στο επίκεντρο της επεκτατικής πολιτικής βρίσκονται οι Σύροι μισθοφόροι, οι οποίοι τώρα θα πολεμήσουν στο Αζερμπαϊτζάν. Η Ευρώπη είναι αβοήθητη επειδή ο Erdogan έχει τον τέλειο μοχλό άσκησης πίεσης».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Στην ανάλυση αναφέρονται, μεταξύ των άλλων, τα ακόλουθα: Η επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία φουντώνει στη Μεσόγειο και έχει οδηγήσει σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα, έχει φέρει επίσης τις Βρυξέλλες στο προσκήνιο. Η Ε.Ε. ήθελε ουσιαστικά να συζητήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, η συνάντηση αναβλήθηκε τελευταία στιγμή λόγω κρούσματος κορωνοϊού. Μερικά από τα κράτη-μέλη ζητούν ήπιο χειρισμό και ελπίζουν σε αλλαγή εξουσίας στην Τουρκία. Αλλά ακόμη και χωρίς τον Erdogan, η στρατηγική είναι απίθανο να αλλάξει.

Όλα ξεκίνησαν με τη Συρία και τον εμφύλιο πόλεμο στον οποίο η Τουρκία εμπλεκόταν όλο και περισσότερο. «Στη Συρία, η Άγκυρα δοκίμασε πόσο μακριά θα μπορούσε να τολμήσει να πάει και έμαθε ότι κανείς δεν αντιτάχθηκε πραγματικά διεθνώς», εξηγεί ο Guney Yildiz από το Κέντρο Εφαρμοσμένων Τουρκικών Σπουδών (CATS) του Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής στο Βερολίνο.

Η Τουρκία διαπίστωσε ότι «η πολιτική της ισχύος και του εκφοβισμού λειτουργεί». Μπορεί να πει κανείς ότι η Συρία ήταν ένα είδος πειραματικού εργαστηρίου για την Τουρκία για να δοκιμάσει τις διεθνείς πολιτικές ευαισθησίες. Και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.

Η Τουρκία έγινε «περιφερειακός παίκτης» που κανείς δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει. Η Άγκυρα αντιτάχθηκε στις ΗΠΑ και μάλιστα υπερασπίστηκε τη Ρωσία, τον ισχυρό σύμμαχο του καθεστώτος Assad. Η Ευρώπη απλώς αγνόησε την Τουρκία. Ο Erdogan είχε το περιθώριο να το αντέξει, αφού τελικά έχει 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στη χώρα του. Έναν τέλειο μοχλό πίεσης.

Η Τουρκία υπέγραψε προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ το 2016, η οποία παραβιάζεται κατά βούληση. Πιο πρόσφατα την άνοιξη του τρέχοντος έτους, ο Erdogan πραγματοποίησε μια νέα προσφυγική κρίση όταν μετέφερε δεκάδες χιλιάδες Σύρους, Αφγανούς, Πακιστανούς και Ιρανούς στα ελληνικά σύνορα εν μέσω πανδημίας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ