Οι Boeing και Northrop Grumman για τον νέας γενιάς αμερικανικό ICBM

Η αμερικανική εταιρία Boeing θα αναπτύξει το αρχικό σχέδιο για τον νέας γενιάς διηπειρωτικό πύραυλο (ICBM: intercontinental ballistic missile) με την ανάθεση συμβολαίου από την αμερικανική Αεροπορία (USAF) ύψους 349 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πρόγραμμα για τον αντικαταστάτη των Minuteman III συμπεριλαμβάνει συστήματα ελέγχου της εκτόξευσης και της πτήσης του, ένα γενικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου.

Οι εταιρίες Boeing και Northrop Grumman απέσπασαν συμβόλαια με αντικείμενο τη μείωση του ρίσκου του προγράμματος χερσαίου συστήματος στρατηγικής αποτροπής (Ground Based Strategic Deterrent), το οποίο στόχο όπως αναφέρθηκε έχει την αντικατάσταση των ICBM τύπου Minuteman III, η πρώτη εκτόξευση του οποίου πραγματοποιήθηκε το 1961.

Η τελική απόφαση ποια από τις δυο εταιρίες θα αναλάβει την τελική κατασκευή του πυραύλου που θα συμπληρώσει το χερσαίο στοιχείο της αμερικανικής «πυρηνικής τριάδας» (nuclear triad), θα ληφθεί το 2020, με τα άλλα δύο στοιχεία να είναι οι εκτοξευόμενοι από υποβρύχια SLBM (Submarine Launched Ballistic Missiles) και οι εκτοξευόμενοι από αέρος με στρατηγικά βομβαρδιστικά.