Η αθέατη βρώμικη “επίθεση” της Τουρκίας στο Αιγαίο: Οικολόγοι εδώ υπάρχουν;

Δεν είναι υπερσύγχρονα F-35, ούτε ο περίφημος Στόλος της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ που έχει ήδη ξεκινήσει την ‘επίθεση’ τόσο εναντίον της Ελλάδας όσο και της ευρύτερης περιοχής. Η Τουρκία είναι η δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα της Μεσογείου στην κακοδιαχείριση των εκατομμυρίων τόνων πλαστικών απόβλητων. Αυτά καταλήγουν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και σύμφωνα με φρέσκια έκθεση, οι μεγαλύτεροι συντελεστές στην κακοδιαχείριση των πλαστικών αποβλήτων τους είναι η Αίγυπτος κατά 42,5%, η Τουρκία (18,9%) και η Ιταλία (7,5%).

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Εκτός από υπερσύγχρονα όπλα, η κυβέρνηση Ερντογάν εισάγει/παράγει και εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων για να τα χρησιμοποιήσουν οι τουρκικές βιομηχανίες. Ο πρόεδρος του τουρκικού Ινστιτούτου Βιομηχανίας Πλαστικών Γιαβούζ Έρογλου σε συνέντευξή του στο Al-Monitor, είπε ότι η Τουρκία κατέχει την δεύτερη θέση στην Ευρώπη στην παραγωγή πλαστικών μετά τη Γερμανία και έκτη στον κόσμο.

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι τρεις: πρώτον, ότι οι συνέπειες της μόλυνσης είναι αθέατες, δεύτερον, λόγω εξελίξεων στη διεθνή αγορά και τρίτον ότι ενισχύεται η τουρκική οικονομία.

«Παράγουμε 10 εκατομμύρια τόνους πλαστικών ετησίως. 250.000 άνθρωποι απασχολούνται και 14.000 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον κλάδο» λέει ο Έρογλου. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση Ερντογάν αφήνει πολύ κόσμο ικανοποιημένο, από τους ρακοσυλλέκτες μέχρι τους επιχειρηματίες.

Δεύτερον, όπως αναφέρει και ο Έρογλου και άλλοι εμπειρογνώμονες, οι πρόσφατοι κανονισμοί της Κίνας που περιορίζουν τις εισαγωγές πλαστικών απορριμμάτων είναι η κύρια αιτία της απότομης αύξησης των αποβλήτων που μεταφέρονται στην Τουρκία και σε πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ