Αποτίμηση της επίσκεψης Πομπέο από πολύπειρους αξιωματούχους των ΗΠΑ

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκαναν τον απολογισμό της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη. Και πρόκειται για μία εξαιρετική αποτίμηση καθώς αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι πραγματικός στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες μας, τόνισε ο ένας αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα στο σύνολο των στρατηγικών θεμάτων και προβλημάτων.

Μίλησε για ένα επίπεδο εμπιστοσύνης που σπάνια έχει δει στη διπλωματική του καριέρα. Μεγάλη κουβέντα, ιδιαίτερα όταν έρχεται από ένα διπλωμάτη, που υπηρέτησε σε αρκετές αμερικανικές πρεσβείες. Η επίσκεψη είχε δύο σκέλη:

>Το γεωστρατηγικό που αφορούσε και τη Θεσσαλονίκη, και την Κρήτη. Και,
>Το οικονομικό, που αφορούσε βασικά τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη και που περιλαμβάνει τις επενδύσεις και τα ενεργειακά.

Στο δεύτερο σκέλος, όπως είπε ο κ. Πομπέο, αναμένονται δυνατές επενδύσεις από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, κυρίως τεχνολογικές, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αρκετές θέσεις εργασίες για τους νέους ανθρώπους. Μακάρι να πραγματοποιηθούν διότι η Βόρεια Ελλάδα έχει πληγεί και από την δεκαετή οικονομική κρίση και από την πανδημία.

Ο στόχος των ΗΠΑ, είναι και εδώ στρατηγικός, διότι πρέπει να κερδίσουν ξανά τη Βαλκανική, η οποία άλλοτε αλληθωρίζει προς την Ουάσιγκτον, και άλλοτε προς τη Μόσχα. Εάν διασφαλίσουν τον στρατηγικό έλεγχο των Βαλκανίων, οι ΗΠΑ δηλώνουν πάλι ισχυρή παρουσία και σε αυτή τη μεριά της Ευρώπης. Όμως, κλειδί είναι η Θεσσαλονίκη, και βεβαίως και η Αλεξανδρούπολη.

Στο θέμα της Βορείου Ελλάδας οι Αμερικανοί ενέταξαν και την αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας, και μάλιστα οι αξιωματούχοι ανέφεραν τη ρωσική προσπάθεια, όπως υποστήριξαν, να επηρεάσει την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ