Η αποπομπή του γαμπρού δεν έπεισε… Τσάκισμα τουρκικής λίρας και Αχμέτ!

Ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγα λεπτά μετά την αποδοχή της παραίτησης του Μπεράτ Aλμπαϊράκ, όρισε τον Λουτφί Ελβάν ως υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας. Ο Ελβάν είναι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP κι έχει διατελέσει υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Υποδομών στην περίοδο 2013-15 και υπουργός Ανάπτυξης στην περίοδο 2016-18. Η επιλογή αυτή όμως απογοήτευσε τις αγορές που περίμεναν κάποιον τεχνοκράτη ή στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας και αυτός είναι ο λόγος που η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε 2% έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο γαμπρός του Ερντογάν παραμένει εξαφανισμένος κι αυτό αυξάνει τα σενάρια σχετικά με όσα συνέβησαν την ημέρα της παραίτησής του. Η εφημερίδα Cumhuriyet ισχυρίζεται πως το βράδυ του Σαββάτου, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νατζί Αγμπάλ για να τον ενημερώσει για την κατάσταση της οικονομίας. Ο Αγμπάλ φέρεται να δήλωσε στον Ερντογάν πως τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας είναι ελάχιστα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε τον Αλμπαϊράκ στο προεδρικό μέγαρο για εξηγήσεις, ο οποίος όμως ήταν εξοργισμένος με τον νέο κεντρικό τραπεζίτη, με αποτέλεσμα στην έξοδο του προεδρικού μεγάρου να πιαστούν στα χέρια, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

Η εφημερίδα Sözcü υποστηρίζει πως και η απομάκρυνση του Μουράτ Oυισάλ από τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας σχετίζεται με την προϋπηρεσία του στην τράπεζα Halkbank, η δίκη εις βάρος της οποίας στις ΗΠΑ αναμένεται να αποκτήσει αυξημένο ενδιαφέρον με την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο. Στις τουρκικές εφημερίδες υπάρχουν αναφορές πως από την αποχώρηση του Αλμπαϊράκ είναι ικανοποιημένοι ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, αλλά και κάποια μέλη της οικογένειας του Τούρκου προέδρου που δεν είχαν καλές σχέσεις με τον απερχόμενο υπουργό. «Η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι προσωπική ιδιοκτησία κανενός και η πορεία της χώρας δεν μπορεί να εξαρτάται από τις εσωτερικές σχέσεις μιας οικογένειας», αναφέρει ο πρόεδρος του Κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή