Η απίστευτη Ιστορία του αεροδρομίου Παραμυθιάς… στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πρόκειται για άλλη μία σημαντική μελέτη της περιόδου του Ελληνοϊταλικού πολέμου, σχετικά με τις αεροπορικές επιχειρήσεις. Τόσο από την πλευρά της ΕΒΑ, με όλα τα προβλήματα εφοδιασμού, υποστήριξης και επάνδρωσης που αντιμετώπιζε, όσο και από την πλευρά της βρετανικής RAF.

Στην ουσία μέσα από τα κείμενα του βιβλίου παρατίθενται λεπτομερώς, μέρα προς μέρα, οι προσπάθειες επικράτησης έναντι της Ιταλικής Αεροπορίας στον αέρα, και η οριστική αποτροπή κάθε ιταλικής επιθετικής ενέργειας προς ανακατάληψη των απολεσθέντων εδαφών στην Αλβανία και εισβολής στην Ελλάδα.

Κατά το πρώτο δίμηνο των αεροπορικών επιχειρήσεων του ελληνοϊταλικού πολέμου (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1940), φάνηκε καθαρά ότι αεροπορική παρουσία ικανή σε αριθμό αεροσκαφών και επαρκή σε χρόνο παραμονής πάνω από τις περιοχές ενδιαφέροντος, δεν μπορούσαν να διασφαλιστούν ακόμα και από προκεχωρημένες βάσεις (πεδία προσγείωσης) στη Θεσσαλία και την Δυτική Μακεδονία.

Τα βομβαρδιστικά Blenheim Mk.I της RAF και Mk.IV της ΕΒΑ, είχαν μεν την αυτονομία και την ακτίνα για να φτάσουν οπουδήποτε πάνω από την Αλβανία, δεν συνέβαινε όμως το ίδιο και με τα καταδιωκτικά που έπρεπε να καλύπτουν ένα σημαντικό κομμάτι της διαδρομής τους προς τους στόχους τους.

Από το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουάριου του 1941, μεταστάθμευσαν στην Παραμυθιά βομβαρδιστικά Blenheim Mk.I της RAF για να ακολουθήσουν ελληνικά PZL.24, βρετανικά Gladiator Mk.I/II και τέλος Hurricane Mk.I.

Για χρονικό διάστημα δύο περίπου μηνών, μαζί με τις ελληνικές Μοίρες που επιχειρούσαν από το πεδίο προσγείωσης του Κατσικά λίγο έξω από τα Ιωάννινα, επιδόθηκαν σε έναν άνισο και σκληρό από κάθε πλευρά αγώνα ανάσχεσης της εαρινής αντεπίθεσης του Μουσολίνι.

Εννοείται ότι πρόκειται για έργο που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη, όχι μόνο όσων ασχολούνται με την Αεροπορία στην Ελλάδα, αλλά και όσων μελετούν τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία.

Αν μη τι άλλο θα αντιληφθούν ότι μπορεί η Αγγλία να μην βοήθησε ουσιαστικά την Ελλάδα κατά την κρίσιμη εκείνη περίοδο, όμως οι Μοίρες της RAF που βρέθηκαν στη χώρα μας πολέμησαν με όλα τα μέσα που διέθεταν, επιδεικνύοντας πέρα από αυτοθυσία και ηρωισμό και έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα επαγγελματισμό

Στις 450 πυκνογραμμένες σελίδες του βιβλίου για την ιστορία του αεροδρομίου στην κοιλάδα της Παραμυθιάς, πέρα από τις στοιχειοθετημένες καταγραφές των επιχειρήσεων, θα δείτε και εκατοντάδες ασπρόμαυρες φωτογραφίες (πολλές δημοσιεύονται για πρώτη φορά…) που αποκαλύπτουν μέρος μόνο των απίστευτων συνθηκών κάτω από τις οποίες Έλληνες και Βρετανοί αεροπόροι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη Reggia Aeronautica.

Η τιμή του είναι μόλις 35 ευρώ! Απίστευτα χαμηλή τιμή για έργο τέτοιας ποιότητας και ποσότητας… Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τον συγγραφέα του, Ευθύμιο Σέρμπη επικοινωνώντας μέσω Facebook, ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected]