Η ανεπάρκεια-ολιγωρία που επέτρεψε στην Τουρκία να “χωθεί” στη Λιβύη

Οι πρωτοβουλίες των μεγάλων παικτών και του ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη μετά το 2014, διαμόρφωσαν ένα διεθνοπολιτικό πλαίσιο, το οποίο αξιοποίησε η τουρκική διπλωματία για την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Το ερώτημα είναι πώς η Ελλάδα βρέθηκε στη θέση αυτή και ποια πρέπει να είναι η πολιτική αντιμετώπιση.

Γράφει ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Η τουρκική διπλωματία αιφνιδίασε την Αθήνα με το τουρκολιβυκό σύμφωνο, που παραβαίνει μεν το Διεθνές Δίκαιο, αλλά θα είναι εκεί μέχρι να αρθεί. Αυτό υποχρεώνει την Ελλάδα να είναι σε διαρκή αεροναυτική ετοιμότητα για να αποφύγει τετελεσμένα στο Αιγαίο. Ανακύπτει, επομένως, το ερώτημα αν η ελληνική διπλωματία είχε δυνατότητα ανάσχεσης των τουρκικών ενεργειών.

Τη δημόσια συζήτηση σωστά απασχόλησε η μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου από την Α. Μέρκελ. Δεν αναφέρθηκε, όμως, πως η συνάντηση έγινε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που είχε τη συμπροεδρία, όπως και στη Διάσκεψη του Παλέρμο, όπου συμμετείχε ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός.

Η εμπλοκή του ΟΗΕ ήταν αναπόφευκτη, διότι η νατοϊκή επέμβαση στη Λιβύη, δεν κατέστρεψε μόνο την ισορροπία μεταξύ των διαφόρων φυλών. Συνάμα, αποσταθεροποίησε και γειτονικές χώρες, απελευθερώνοντας τον δρόμο της μετανάστευσης των υποσαχάριων χωρών προς τη Μεσόγειο, μέσω του κόλπου της Σύρτης.

Παρέμβαση ΟΗΕ και συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης
Από το 2011 τα ψηφίσματα του ΟΗΕ καλούσαν τις αντιμαχόμενες πλευρές σε ειρήνευση και πολιτική λύση, ενώ εγκαταστάθηκε στη Λιβύη αποστολή (UNSMIL) του ΟΗΕ. Το 2014 έγιναν εκλογές τις οποίες κέρδισαν οι δυνάμεις που σήμερα στηρίζουν τον στρατηγό Χαφτάρ. Οι δυνάμεις που στηρίζουν σήμερα την κυβέρνηση Σαράζ, με τη στήριξη μεγάλων δυνάμεων, παρέμειναν στην εξουσία και αναγνωρίστηκαν από τον ΟΗΕ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως, εδρεύει στο Τομπρούκ και βασίζεται στις δυνάμεις του Χαφτάρ, που ελέγχουν σήμερα το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και των πετρελαιοπηγών. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ