ΔΣΕ: Η αλλοπρόσαλλη (αυτο)κριτική για την ήττα στη Φλώρινα – Ντοκουμέντο

Η μάχη της Φλώρινας υπήρξε μια εκ των καταλυτικών συγκρούσεων του ελληνικού Εμφυλίου. Η μάχη ξεκίνησε τη νύκτα της 11ης προς 12ης Φεβρουαρίου 1949 και σφραγίστηκε από την βαρύτατη ήττα του ΔΣΕ. Ήταν μια ήττα τόσο σημαντική, που η ηγεσία του ΔΣΕ – ο «αντιστράτηγος» Γιώργος Γούσιας (πραγματικό όνομα Γιώργος Βοντίτσιος) θεώρησε σκόπιμο, περισσότερο προς δικαιολόγηση του εαυτού του, να συντάξει μια εκτενέστατη «μελέτη» των αιτιών της ήττας. Η «μελέτη» αποτελεί ένα κείμενο ντοκουμέντο όπου υπάρχουν τεράστιες αντιφάσεις – πχ. Όσον αφορά την ποιότητα των στελεχών, το σχέδιο – με στόχο να μην φορτωθεί την ευθύνη της βαριάς ήττας ο ίδιος και ο Γούσια και ο «υποστράτηγος» Βλαντάς.

Ο ΔΣΕ έριξε στη μάχη της Φλώρινας 5 «ταξιαρχίες» με πάνω από 7.000 άνδρες και γυναίκες, αλλά απέτυχε οικτρά λόγω της επαγρύπνησης των αμυνομένων της ΙΙ Μεραρχίας Πεζικού (ΜΠ) και του επικεφαλής της υποστρατήγου Νικολάου Παπαδόπουλου (του λεγόμενου «Παππού»). Έτσι παρά τις βαριές απώλειες που υπέστη το μόνο που κατάφερε ο ΔΣΕ ήταν να καταλάβει το ύψωμα 1641 (Σολίσιτο) και να το κρατήσει για λίγες ημέρες.

Στην (αυτο)κριτική της μάχης ο Γούσιας επιμένει συνεχώς ότι το σχέδιο ήταν καλό, ότι ο «μοναρχοφασιμός, πολιτικά και στρατιωτικά έχει τα χάλια του», ότι η νίκη ήταν σίγουρη αλλά δεν επετεύχθη εξαιτίας της ανικανότητας των στελεχών, από μέραρχο μέχρι ομαδάρχη, αλλά από την άλλη ότι τα στελέχη δεν ήταν ανίκανα (!). Αναφέρει επίσης ότι τα τμήματα πυροβολούσαν “στο γάμο του Καραγκιόζη”, γεγονός που φανερώνει ελλειπή εκπαίδευση.

Συνεχώς επαναλαμβάνει τα αυτά επιχειρήματα με άλλα λόγια, σε βαθμό προδίδοντα φόβο, αν όχι εμμονή και προσπάθεια αποφυγής ευθυνών, όχι μόνο για την ήττα καθαυτή, αλλά και για το έλλειμμα εκπαίδευσης σε κάθε επίπεδο, που είναι ΕΥΘΥΝΗ της ΗΓΕΣΙΑΣ. Κατ’ αρχήν πρέπει να αναφερθεί ότι κατά τη φάση συγκέντρωσης των δυνάμεων του ΔΣΕ, τμήμα του έπεσε σε ενέδρα της ΙΙ ΜΠ το βράδυ της 11ης Φεβρουαρίου, αρκετές ώρες πριν την εκδήλωση της επίθεσης. Άρα το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού είχε εξορισμού χαθεί. ΕΧΕΙ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ. Διαβάστε την συνέχεια στο History-point.gr