Η άκρα ταπείνωση της Σπάρτης… Αναπάντεχη ήττα των επίλεκτων οπλιτών

Η μάχη στο Λέχαιο, το 390 π.Χ. αποτελεί μια σημαντική αθηναϊκή νίκη, μια από τις λίγες κατά των επίλεκτων Σπαρτιατών. Παράλληλα αποτελεί την μεγαλύτερη νίκη των αρχαίων πελταστών έναντι οπλιτών.

Η Κόρινθος, επίκεντρο ενός νέου πολέμου, συγκλονίστηκε από την αιματηρή διαμάχη δημοκρατικών και ολιγαρχικών με τους δεύτερους να έχουν την υποστήριξη της Σπάρτης. Παρόλα αυτά οι ολιγαρχικοί ηττήθηκαν και εξορίστηκαν.

Με την υποστήριξη των Σπαρτιατών όμως επανήλθαν στην περιοχή και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το ένα εκ των δύο λιμένων της πόλης, αυτού του Λέχαιου. Οι ολιγαρχικοί κατάφεραν να αποκρούσουν

Ήδη από το 395 π.Χ. μαινόταν ο  νέος εμφύλιος πόλεμος, ο λεγόμενος Κορινθιακός. Στον πόλεμο αυτό βρέθηκαν αντιμέτωποι από τη μια η Σπάρτη και οι σύμμαχοί της και από την άλλη η Κόρινθος, η Θήβα και οι σύμμαχοί της, το Άργος και η Αθήνα.

Μετά την αποτυχία των δημοκρατικών Κορινθίων, των Θηβαίων και των Αργείων να καταλάβουν το Λέχαιο, οι Αθηναίοι έστειλαν και αυτοί μια δύναμη για να ενισχύσει τους συμμάχους τους. Επικεφαλής των Αθηναίων πελταστών ήταν ο στρατηγός Ιφικράτης και των οπλιτών ο Καλλίας.

Στο μεταξύ οι Σπαρτιάτες είχαν επίσης αποστείλει δυνάμεις στην Κορινθία υπό τον γενναίο βασιλιά Αγησίλαο. Αυτός κατάφερε να καταλάβει μερικά οχυρά και να περιορίσει τις δυνατότητες ελιγμών των συμμάχων.

Ο Αγησίλαος άφησε μια μόρα (τμήμα επιπέδου τάγματος με δύναμη 500-600 συνήθως ανδρών) ως φρουρά στο Λέχαιο. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr