Η Άγκυρα τα θέλει όλα! NAVTEX, νησιά, γενική επίθεση, ασφυκτική πίεση

Mε τρεις διαδοχικές NAVTEX που εκδόθηκαν από την Υδρογραφική Υπηρεσία της Σμύρνης, η Τουρκία θέτει εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης έξι νησιών του Αιγαίου. Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάννης, επαναφέροντας στο τραπέζι το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών. Οι ναυτικές οδηγίες αφορούν την Ικαρία, την Πάτμο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Η αντίδραση της Άγκυρας θεωρείται αναβαθμισμένη, καθώς εκφράζει τις αντιρρήσεις της, στις σχεδιαζόμενες αεροναυτικές ασκήσεις της Ελλάδας στις περιοχές των συγκεκριμένων νησιών.

ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε υποστηρίξει πως «στο Αιγαίο η ελληνική κυβέρνηση έχει παραβιάσει διεθνείς συνθήκες. Είναι ξεκάθαρο αυτό με την παραβίαση του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών». Στο κλίμα της έντασης είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε πως «οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο στο πλαίσιο που αναφέρουμε, δυστυχώς, επηρεάζουν τις σχέσεις μας με την Ε.Ε. Δεν είναι μόνο το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων.

Κάποια μέλη, τα διμερή τους θέματα με τη χώρα μας, τα φέρνουν στην ατζέντα της Ευρώπης. Φορούν ένα δήθεν προσωπείο αλληλεγγύης μελών και συνέχεια λειτουργούν εναντίον μας».

Το δίλημμα που έθεσε ο Τσαβούσογλου είναι «ή ένταση και κλιμάκωση ή διπλωματία, διάλογος και συνεργασία. Η επιλογή είναι της Ελλάδας. Δόξα τω Θεώ, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε κάθε δρόμο», ισχυρίστηκε ο ίδιος. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή