Γιουτλάνδη: Λίγοι Δανοί πολεμούν, χωρίς ελπίδα, τους Γερμανούς εισβολείς (vid.)

Πολλοί κατηγορούν τους Δανούς ότι παραδόθηκαν αμαχητί στους Γερμανούς όταν αυτοί εισέβαλαν, στις 9 Απριλίου 1940 στη χώρα τους. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο μικροσκοπικός στρατός της χώρας πολέμησε όσο η κυβέρνησή του και οι συνθήκες του το επέτρεψαν.

Η αριστερή κυβέρνηση της χώρας, μη θέλοντας να «προκαλέσει» τους Γερμανούς, αρνήθηκε να κηρύξει γενική επιστράτευση και να επιτρέψει στο στράτευμα να αναπτυχθεί αμυντικά βάσει των υφισταμένων σχεδίων, παρά τις παρακλήσεις της στρατιωτικής διοίκησης. Πιθανότατα όλα αυτά δεν θα άλλαζαν τα τελικό αποτέλεσμα έναντι της απόλυτης γερμανικής υπεροχής. Ωστόσο θα κατέρριπτε τους μύθους που έχουν σήμερα, εκ του ασφαλούς, καλλιεργηθεί.

Μπρέντεβαντ

Στο κεντρικό «μέτωπο», στην χερσόνησο της Γιουτλάνδης, οι Γερμανοί έφτασαν έως το χωριό Μπρέντεβαντ σε απόσταση 10 χλμ. από τα σύνορα γύρω στις 06.30 το πρωί. Οι Δανοί δεν είχαν καν προλάβει να αναπτυχθούν αμυντικά. Έτσι οι περίπου 50 Δανοί που βρέθηκαν απέναντι στις γερμανικές εμπροσθοφυλακές αναπτύχθηκαν όπως-όπως στα γύρω κηπάρια διαθέτοντας ένα αντιαρματικό πυροβόλο των 20 χλστ. και ένα οπλοπολυβόλο. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr