Γιώργος Φίλης: “Η Τουρκία διεκδικεί λες και νίκησε την Ελλάδα σε πόλεμο…”

Καμία τύχη δεν πρόκειται να έχουν οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας όποτε ξεκινήσουν καθώς σύμφωνα με τον διδάκτορα Γεωπολιτικής του πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Φίλη, «η Τουρκία έχει ατζέντα λες και νίκησε την Ελλάδα στον πόλεμο» και καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να την συζητήσει. Με την ημερομηνία για τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να παραμένει άγνωστη και τη γείτονα χώρα να συνεχίζει τις προκλήσεις ο δρόμος της συνεννόησης φαίνεται ότι παραμένει… «σκοτεινός».

ΤHΣ ΦΑΝΗΣ ΧΑΡΙΣΗ
ΠΗΓΗ: SPUTNIK

Η Τουρκία έμεινε για λίγες ημέρες αδρανής, αλλά πριν μερικές ώρες ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά και δεσμεύει θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σκύρο, Ψαρά, Εύβοια και Χίο από τις 26 Οκτωβρίου έως και τις 28 Οκτωβρίου.

Το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο που είχε προαναγγείλει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν όταν υποδέχτηκε στην Άγκυρα τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, αποτελεί αναμφίβολα κατάφωρη παραβίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά η πόρτα που είχε σφραγιστεί το 1974 άνοιξε το μεσημέρι της Πέμπτης και οι εικόνες με Τούρκους εποίκους και Τουρκοκύπριους να περνούν στην περιοχή έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Στο φόρουμ της Μπρατισλάβας CLOBSEC2020 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνέχισε τη ρητορική των προκλήσεων. Έδειξε χάρτες με τις θέσεις της Τουρκίας ως προς τις θαλάσσιες ζώνες, είπε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να επιτεθεί στο Oruc Reis και αναφέρθηκε και στο Καστελόριζο λέγοντας ότι είναι μόνο δύο χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία κι ότι δεν είναι δυνατόν ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων που είναι μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα να της δίνει υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στην Μπρατισλάβα υπήρξε συνάντηση στο περιθώριο του φόρουμ μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του Τούρκου ομολόγου του η οποία διήρκησε 20 λεπτά και αναφέρθηκαν στην ανάγκη να οριστεί ημερομηνία για την έναρξη του νέου γύρου διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας χωρίς όμως να υπάρξει ανακοίνωση. Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι πότε θα αρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες και τι προσδοκίες μπορεί να υπάρχουν δεδομένου ότι η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική .

«Έχει ατζέντα λες και νίκησε την Ελλάδα σε πόλεμο»

Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Φίλης, μιλώντας στο Sputnik τόνισε ότι η Τουρκία έχει μια ατζέντα την οποία «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να τη συζητήσει».

«Η Τουρκία έχει μία ατζέντα η οποία δεν είναι δυνατόν να τη συζητήσει καμία ελληνική κυβέρνηση υπό οποιαδήποτε συνθήκη. Διότι η ατζέντα της Τουρκίας είναι σαν να έχει επί της ουσίας νικήσει την Ελλάδα σε πόλεμο. Αυτό δεν συνέβη, ούτε πρόκειται να συμβεί. Και όπως φάνηκε από τις εξελίξεις των τελευταίων δύο μηνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα απέδειξε ότι έχει την επιχειρησιακή ικανότητα, αλλά και την υπεροχή τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα. Άρα λοιπόν η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να ζητάει πράγματα τα οποία θα τα ζητούσε μόνο μία χώρα η οποία έχει νικήσει σε πόλεμο μία άλλη» είπε ο κ. Φίλης.

Παράλληλα, ο κ. Φίλης επισήμανε ότι η γείτονα χώρα εκτός από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της, δηλαδή την οικονομική κρίση και τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας, έχει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα και στο εξωτερικό.

«Η Τουρκία έχει πλέον τόσο μεγάλα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα. Να υπογραμμίσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μπορεί να ζητάει αυτά που ζητάει, αλλά εάν κι εφόσον οι εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κλιμακωθούν, που πιστεύω ότι θα κλιμακωθούν και θα έχουμε δραματικές καταστάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή, η Τουρκία θα αναγκαστεί να στρέψει την προσοχή της προς τα εκεί» υπογράμμισε ο κ. Φίλης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να πιέσει την Ελλάδα να αποδεχτεί θέσεις της, σημειώνοντας ότι «ακόμα κι αν θέλει να την πιέσει την Ελλάδα, το επόμενο χρονικό διάστημα (η Τουρκία) θα είναι απασχολημένη στον Καύκασο κι όχι μόνο».

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών ο κ. Φίλης θεωρεί ότι οι διερευνητικές επαφές δεν θα έχουν αίσιο αποτέλεσμα κι ότι αντίθετα μάλιστα εάν η Τουρκία συνεχίσει την ίδια προκλητική κι επιθετική τακτική τότε θα ξεσπάσει νέος γύρος έντασης μεταξύ των δύο χωρών. «Οι διερευνητικές επαφές δεν νομίζω ότι πρόκειται να οδηγήσουν σε ένα αίσιο αποτέλεσμα. Εάν η Τουρκία αποφασίσει να συνεχίσει να τεντώνει το σχοινί με την Ελλάδα, είναι σίγουρο ότι θα οδηγηθούμε στον επόμενο γύρο κρίσης ο οποίος θα είναι ακόμα πιο έντονος σε σχέση με τον προηγούμενο» κατέληξε ο κ. Φίλης.