Γιατί το βρετανικό υποβρύχιο δεν εξαπέλυσε πυραύλους cruise κατά της Συρίας

Παρά τις πληροφορίες για συμμετοχή του Βασιλικού Ναυτικού στον βομβαρδισμό της Συρίας τελικά κανένας πύραυλος UGM-109E Tomahawk TLM δεν εκτοξεύτηκε από το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Astute που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στην Αν Μεσόγειο.

Ο λόγος πίσω από αυτή την απουσία είναι όπως φαίνεται ο περιορισμένος αριθμός των πυραύλων που το Βασιλικό Ναυτικό διαθέτει σε αντίθεση με τον πραγματικά τεράστιο αριθμό πυραύλων Storm Shadow που η RAF διαθέτει.

Πιο αναλυτικά η πρώτη μεγάλη παραγγελία πυραύλων UGM-109E Tomahawk TLM από το Βασιλικό Ναυτικό έγινε το 1998 και αφορούσε την απόκτηση 65 πυραύλων.

Αρκετά χρόνια αργότερα το 2015 αγοράστηκε ακόμη μια παρτίδα πυραύλων, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς μετά από 20 χρόνια σε υπηρεσία το Βασιλικό Ναυτικό εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 70 πυραύλους για έξι πυρηνοκίνητα υποβρύχια (HMS Astute S119, HMS Ambush S120, HMS Artful S121, HMS Trenchant S91, HMS Talent S92, HMS Triumph S93).

Αντιθέτως η RAF διαθέτει 793 πυραύλους Storm Shadow και για αυτό το λόγο αποφασίστηκε όπως φαίνεται η χρήση των αερο-εκτοξευόμενων πυραύλων παρα των υποβρύχια εκτοξευόμενων Tomahawk.

Αν και οι πύραυλοι Storm Shadow έχουν μικρότερη εμβέλεια από τους πυραύλους UGM-109E Tomahawk TLM οι αερο-εκτοξευόμενοι πύραυλοι είναι εξοπλισμένοι με διατρητική κεφαλή ικανή να καταστρέψει προστατευόμενους στόχους, ενώ η πιθανότητα παράπλευρων απωλειών είναι πολύ μικρή.

Από την άλλη πλευρά  όπως εκτιμάται το βρετανικό υποβρύχιο κλάσης Astute είχε αναλάβει μια άλλη αποστολή στην Αν. Μεσόγειο, η οποία περιελάμβανε την παρακολούθηση ενός ρωσικού υποβρυχίου κλάσης Kilo που επιχειρεί στην περιοχή.

Έτσι μπορεί το βρετανικό υποβρύχιο να μην εκτόξευσε πυραύλους cruise για τους παραπάνω λόγους όμως έφερε σε πέρας μια άλλη αποστολή ουσιαστικά μια αποστολή για την οποία το σκάφος έχει ναυπηγηθεί δηλ την παρακολούθηση και την πιθανή αντιμετώπιση μιας ρωσική υποβρύχιας πρόκλησης.