Γιατί είναι 100% νόμιμο το κλείσιμο των συνόρων…

Τα γεγονότα στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον Έβρο είναι γνωστά και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω. Ακολούθησαν τη σύμφωνη –όπως θα εξηγήσω κατωτέρω– με το Διεθνές Δίκαιο απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα μετά την ανακοίνωση του Ερντογάν ότι ανοίγει τους κρουνούς των προσφύγων και κυρίως οικονομικών μεταναστών για να διοχετευθούν αυτοί μέσω Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Γράφει ο ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΛΙΩΤΗΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Πίστευε ο Ερντογάν ότι θα πετύχαινε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Αφενός θα εκβίαζε τους Ευρωπαίους να υποκύψουν στους όρους του, φοβούμενοι να δεχθούν στο έδαφός τους δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που θα είχε ως συνέπεια την ενίσχυση ξενοφοβικών κομμάτων. Αφετέρου θα αποσταθεροποιούσε την Ελλάδα, η οποία βολοδέρνονταν από το καλοκαίρι με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προκαλώντας κύματα αγανάκτησης κυρίως στους κατοίκους των κι όχι μόνο.

Πίστεψε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αναγκαζόταν να πράξει ό,τι και η προκάτοχη κυβέρνηση Τσίπρα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Θα υποχρεωνόταν εκούσα άκουσα να αφήσει τα σύνορα ανοιχτά. Άλλωστε οι χειρισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό-μεταναστευτικό στα νησιά τους τελευταίους μήνες ενδεχομένως προμήνυαν κάτι τέτοιο.

Η αντίδραση Μητσοτάκη
Ο Ερντογάν υπολόγιζε, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε σημαία της την πολιτική των ανοικτών συνόρων, ούτε η εκλογική βάση της ΝΔ υποστήριζε ή έστω ανεχόταν την πολιτική αυτή. Τουναντίον, υπήρξε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ η αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και η εκλογική της βάση διείπετο από αντίθετες προς αυτές του ΣΥΡΙΖΑ αντιλήψεις.

Η πίεση της κοινής γνώμης από την αδυναμία της κυβέρνησης –είτε από αιφνιδιασμό, είτε από αβελτηρία, είτε από φόβο– να πράξει με αποφασιστικότητα και οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε επιτέλους να δράσει αποτελεσματικά και προέβη στο κλείσιμο των συνόρων και την επέκταση του φράχτη που προϋπήρχε στον Έβρο από την εποχή των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Σαμαρά.

Η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε από την αυτονόητη ανάγκη προστασίας των συνόρων και της εθνικής ακεραιότητας, η οποία προκύπτει τόσο από το ελληνικό Σύνταγμα όσο και από το Διεθνές Δίκαιο. Τελευταία το επανέλαβε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην υπόθεση N.D. και N.T. κατά Ισπανίας. Βρήκε δε, τη συμπαράσταση και υποστήριξη του 80% έως 90% του ελληνικού λαού ακόμη και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώνοντας τον Τσίπρα, μετά από ένα τριήμερο σιωπής να την υποστηρίξει. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ