Κύπρος: Γιατί δεν φρόντισε τόσα χρόνια να αποκτήσει Ναυτικό και Αεροπορία;

Ούτε στον πρόεδρο Αναστασιάδη ούτε σε οιονδήποτε άλλο από τους προηγούμενους ή τους επόμενους Προέδρους της Δημοκρατίας θα επιτρεπόταν ποτέ να καταργήσει, ή ν’ αφοπλίσει ή ν’ αποδυναμώσει την Προεδρική Φρουρά, σε βαθμό που να διακινδυνεύει η ασφάλεια του εκάστοτε αρχηγού του κράτους. Είναι δεδομένο κι αυτονόητο καθήκον της πολιτείας να εξασφαλίζει με τις αστυνομικές της δυνάμεις την πλήρη, διαρκή κι επαρκέστερη, ένοπλη προστασία, άγρυπνη φρούρηση και σωματική ασφάλεια στον ΠτΔ. Και είναι πρώτιστο καθήκον της σωματοφυλακής του Προέδρου, ποτέ να μην του επιτρέπουν να κυκλοφορεί μόνος του κι αφρούρητος.Έστω κι αν βρισκόμαστε – ευτυχώς επί δεκαετίες μετά την Καταστροφή του ’74 – σε καταστάσεις εξαφάνισης και απουσίας κάθε ίχνους απειλών κατά της ζωής οιουδήποτε ΠτΔ.

ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ

Η ένοπλη προσωπική φρουρά του εκάστοτε ΠτΔ, με την ύπαρξη, την εμφανή παρουσία της, προλαμβάνει και ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ακόμη και την όποια παρανοϊκή απόπειρα κατά του Προέδρου. Αυτό είναι το πρώτιστο της καθήκον. Έστω κι αν δεν χρειάστηκε ποτέ – ευτυχώς τα τελευταία 45 χρόνια – οι σωματοφύλακες των Προέδρων να… τραβήξουν τα πιστόλια απ’ τις θήκες τους. Τα έχουν όμως πανέτοιμα, διαρκώς εκπαιδευόμενοι γι’ αυτό. Και όλοι ξέρουν ότι τα έχουν. Και όλοι ξέρουν ότι αν χρειαστεί, θα τα χρησιμοποιήσουν.

Όλος αυτός ο πρόλογος γράφτηκε με την επιδίωξη να εξηγήσει με ένα απτό και απλοϊκό τρόπο, τον ρόλο της Ένοπλης Αποτρεπτικής Ισχύος, στο μείζον ζήτητημα της ασφάλειας, όχι μόνο προσωπικά του Προέδρου έναντι κάθε πιθανής ή απίθανης απειλής, αλλά, και ιδίως, της ίδιας Κυπριακής Δημοκρατίας εν τω συνόλω της.

– Έναντι υπαρκτής, διαρκώς παρούσας, εμπράκτως διατυπωμένης και οσημέραι αυξανόμενης πολεμικής τουρκικής απειλής. Τα πλωτά γεωτρύπανα της οποίας, υπό την κάλυψη του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας έχουν ήδη εισβάλει παρανόμως – ανεμπόδιστα κι ατιμώρητα – στην θαλάσσια ΑΟΖ της Κύπρου ακόμη και στις νότιες θάλασσες της. Και με την δοκιμή, την εμπειρία και την κτηθείσα εν Κύπρω τουρική αυτοπεποίθηση, εξ αυτού του επιτεύγματος, η Τουρκία επιχειρεί τώρα παρομοίως εναντίον του ελλα-δικού μας κράτους στο Αιγαίο από Καστελόριζο έως και νότίως της Κρήτης.

Ο νυν ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης, στη συνέντευξή του της παρελθούσας Κυριακής 7.6.2020 στη «Σημερινή», μιλώντας για την τουρκική επιδρομικότητα που εκδηλώνεται εσχάτως στις θάλασσες εναντίον της Ελλάδας, είπε και την φράση εκείνη που έγινε κύριος πρωτοσέλιδος τίτλος: «Προειδοποίηση Αναστασιάδη: Η Ελλάδα διαθέτει και ναυτικό και αεροπορία». Άρα, ως συμπέρασμα: Δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει εκεί όσα πέτυχε στις κυπριακές θάλασσες.

Οπότε φυσιολογικό προκύπτει το ερώτημα:Γιατί δεν φρόντισε τόσα χρόνια η Κύπρος ν’ αποκτήσει και να διαθέτει και η ίδια το δικό της Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, τόσων δυνάμεων, όσο της αναλογεί και επαρκεί για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου;

– Γιατί άφησε χωρίς την ουσιαστικότερη ουσίας τους, την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο και τη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί;

– Γιατί δεν ενίσχυσε την Αποτρεπτική Ισχύ των κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων στην θάλασσα και στον αέρα;

ΓΙΑΤΙ η αντίληψη του πολιτειακού καθήκοντος για επαρκή, πειστική κι αξιόπιστη διαρκή Αποτρεπτική Ισχύ τής εκάστοτε Προεδρικής Φρουρας δεν μπόρεσε να επεκταθεί και να ευδοκιμήσει στην υπέρτερης ζωτικής σημασίας για το σύνολο του κυπριακού λαού, Αποτρεπιτκή Ισχύ της Εθνικής Φρουράς; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ