Γιάνης με ένα ν: Νόμιμη η ηχογράφηση του Eurogroup, να το κάνει και ο νυν

Στο θέμα των ηχογραφήσεων των Eurogroup αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και ο νυν υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κάνει το ίδιο. Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ισχυρίστηκε ότι παρά τις ηχογραφήσεις, είναι «ο μόνος υπουργός Οικονομικών που τελικά τίμησε την υποτιθέμενη εμπιστευτικότητα».

Στο ερώτημα εάν οι άλλοι οι υπουργοί Οικονομικών γνώριζαν ότι ηχογραφούνται, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως ήταν νόμιμο ό,τι έκανε καθώς, όπως είπε, «υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου». Επικαλούμενος τον Άρειο Πάγο, είπε πως «ως δημόσιος λειτουργός που συμμετέχεις σε διάσκεψη ή σε εργασίες επίσημου οργάνου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σου και για το δημόσιο συμφέρον, επιτρέπεται απολύτως η μονομερής καταγραφή».

Πρόσθεσε ότι το ίδιο κάνουν όλοι οι υπ. Οικονομικών. «Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω, δεν υπήρχε υπουργός Οικονομικών που να μην ηχογραφούσε. Ο κ. Σταϊκούρας είμαι σίγουρος ότι ηχογραφεί κι αν δεν το κάνει, πρέπει να τον εγκαλέσετε. Είναι απαραίτητο να το κάνει», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης. Διευκρίνισε ότι είναι άλλο η ηχογράφηση κι άλλο η δημοσιοποίηση των αρχείων.

«Όταν ο κ. Ντάισελμπλουμ μιλούσε εκείνη τη στιγμή, εγώ δεν έχω δικαίωμα να βγάλω στο διαδίκτυο και να ακούμε τη φωνή του να το λέει. Εγώ έχω δικαίωμα τον καταγράψω για να θυμάμαι τι είπε», τόνισε. Αναφερθείς στη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην Αίθουσα» που βασίζεται στο βιβλίο του για τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015 και τη διαπραγμάτευση, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως μοιράστηκε τις ηχογραφήσεις με τον σκηνοθέτη. Με τον Κώστα Γαβρά περάσαμε περίπου τέσσερα μερόνυχτα που ακούσαμε όλες μου τις ηχογραφήσεις, διευκρίνισε.