Για την περιβαλλοντική “βόμβα” Αλί Αγά στα παράλια της Τουρκίας κανείς;

Σύμφωνα με πρόσφατη ειδησεογραφία, διαλυτήριο πλοίων στη περιοχή Αλί Αγά (Aliağa) στην Τουρκία (περίπου 50 χλμ. βορείως της Σμύρνης) έχει μπει τους τελευταίους μήνες στο “μικροσκόπιο” της ΕΥΠ, της ΕΛ.ΑΣ και άλλων ξένων υπηρεσιών. Ο λόγος είναι πως υπάρχουν ενδείξεις και πληροφορίες ότι από εκεί ξεκινούν δεξαμενόπλοια γεμάτα με εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες που καταλήγουν στα ελληνικά και ιταλικά παράλια.

Γράφει ο Δρ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Ας εξετάσουμε μία άλλη πτυχή της περιοχής του κόλπου Αλί Αγά. Η διάλυση ενός πλοίου είναι μία πολύπλοκη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει αρκετούς περιβαλλοντικούς κινδύνους κυρίως λόγω της παρουσίας επικίνδυνων υλικών στη δομή του. Τα επικίνδυνα υλικά κατά τη διαδικασία διάλυσης του πλοίου μετατρέπονται σε επικίνδυνα απόβλητα. Εάν δεν τηρούνται ορθές πρακτικές, τότε αυτά τα επικίνδυνα απόβλητα καθίστανται επικίνδυνα για το περιβάλλον.

Για τον λόγο αυτό οι περισσότερες χώρες έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση της Βασιλείας και έχουν συμφωνήσει να εργασθούν προκειμένου να επιτευχθεί μια περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων τα οποία προκύπτουν από τη διάλυση των πλοίων. Ωστόσο, πολλά συμφέροντα διακυβεύονται σε αυτή τη ρυπογόνο βιομηχανία. Τα διαλυτήρια πλοίων στην περιοχή της Σμύρνης δυστυχώς έχουν “βρώμικη” προϊστορία για το περιβάλλον της Μεσογείου.

Ο κόλπος Αλί Αγά
Ο κόλπος Αλί Αγά είναι μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας, όπου συνυπάρχουν η ναυτιλιακή δραστηριότητα, η βιομηχανία κατασκευής πλοίων, χαλυβουργίες και πετροχημικά συγκροτήματα. Η διάλυση των πλοίων στον κόλπο Αλί Αγά ξεκίνησε το 1976. Η Τουρκία είναι η δέκατη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χάλυβα στον κόσμο.

Η χαλυβουργία της εξαρτάται από το παλιοσίδερο (scrap), ένα ποσοστό του οποίου (1-2%) προέρχεται από τα πλοία που διαλύονται στον κόλπο Αλί Αγά. Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές περιοχές ανακύκλωσης πλοίων παγκοσμίως. Το 4% του παγκόσμιου στόλου διαλύθηκαν στα διαλυτήρια του κόλπου Αλί Αγά μεταξύ των ετών 1994 και 2002, καθιστώντας την Τουρκία μία από τις 5 κορυφαίες χώρες διάλυσης πλοίων στον κόσμο.

Επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε πριν αρκετά χρόνια στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Αλί Αγά αποκάλυψε υψηλά επίπεδα αλουμινίου, σιδήρου, καδμίου, νικελίου, ψευδαργύρου, φθορίου, νιτρικών αλάτων και φωσφορικών αλάτων. Επίσης διαπιστώθηκαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων τα οποία αναγνωρίσθηκαν ως οι κύριοι ρυπαντές της παράκτιας ζώνης. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ