Για ποιον λόγο κρατούν κλειστά τα κομμωτήρια και τα κουρεία; Ιδού…

Μας λύθηκε η απορία, πέρασε η αγωνία… Θα μείνουμε σε καθεστώς καραντίνας μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Το ότι η κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη δεν θέλει ιδιαίτερη συζήτηση. Τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, αν και κάθε φορά που τα εξετάζουμε καλό θα είναι να βλέπουμε και τον αριθμό των τεστ που έχουν διενεργηθεί ώστε να έχουμε πραγματική εικόνα περί της μεταβολής των μεγεθών. Οι διασωληνωμένοι είναι ίσως το σοβαρότερο, αφού όσο ανεβαίνουν τόσο πλησιάζουμε το σημείο κορεσμού των δυνατοτήτων του ΕΣΥ σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και ο αριθμός των ημερήσιων απωλειών μας ζορίζει, ψυχολογικά κυρίως…

Ωστόσο, όπως την τελευταία φορά εκφράσαμε τις ενστάσεις μας για το πλήρες κλείσιμο της εστίασης και των ομαδικών αθλητικών δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους, η σημερινή ανακοίνωση της παράτασης, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του ανοίγματος των καταστημάτων εποχιακών ειδών, μας προκάλεσε σκέψεις.

Για ποιον λόγο παραμένουν κλειστά τα κομμωτήρια και τα κουρεία; Πού είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να σημειωθεί συνωστισμός, άρα “εστία υπερμετάδοσης” του ιού, στα εποχιακά εορταστικά ήδη, ή στα κομμωτήρια; Ο λόγος που τα ανοίγει η κυβέρνηση είναι ότι έχουν γίνει προμήθειες από το καλοκαίρι και θα καταστραφούν οι εμπλεκόμενοι; Δεν είναι παράλογο.

Όμως, εάν υποτεθεί ότι οι πολίτες θα σπεύσουν να προμηθευτούν γιορτινά είδη, περιμένοντας υπομονετικά στη ουρά ώστε να τηρηθούν τα μέτρα κατά του συνωστισμού, αυτός δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί έξω από τα καταστήματα, στο πεζοδρόμιο! Κατά συνέπεια, εξ ορισμού υφίσταται ένας κίνδυνος μετάδοσης και διασποράς του ιού.

Στην περίπτωση των κομμωτηρίων, το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να συμφωνήσουμε με τους περισσότερους ότι κομμωτήρια – κουρεία καλύπτουμε… πάγιες και διαρκείς ανάγκες, μια φορά τον μήνα τουλάχιστον στους περισσότερους πολίτες. Πόσοι θα μπουν στον πειρασμό να καλύψουν την ανάγκη αυτή με παράνομο τρόπο κατά τη διάρκεια της καραντίνας;

Η προσωπική εμπειρία και αυτή του στενού μας κύκλου υποδεικνύει πως το κάνουν σχεδόν οι μισοί! Όλο και κάποιος ξέρει να σου συστήσει κομμωτή ή κουρέα που θα κουρεύει… “στη ζούλα” για να βγάλει τον άρτον τον επιούσιον. Εντοπίσαμε έναν λοιπόν και του απευθύναμε το ερώτημα για ποιον λόγο παρανομεί!

Η απάντηση ήταν αφοπλιστική: “Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να κλείσω το κομμωτήριο”. Τηρούσα ευλαβικά τα μέτρα. Μόνο ένας πελάτης ήταν στο κομμωτήριο και όλοι ερχόντουσαν με ραντεβού. Έβαζα ένα το μισάωρο. Οπότε δεν είχα ποτέ πρόβλημα συνωστισμού.

Τώρα στα σπίτια, μαζεύονται παρέες για να τους κουρέψει κάποιος γνωστός ή φίλος. Αύξησα πολύ τα προσωπικά μέτρα ασφαλείας διότι ο κίνδυνος έχει αυξηθεί, ενώ πήραν τα μέτρα για να τον μειώσουν…

Μας βάζουν να καθόμαστε με το ζόρι, αποζημίωση δεν προβλέπεται διότι δεν μας θεωρούν εργαζομένους αλλά επιχειρηματίες και υποτίθεται μας κάνουν κάποιες μικρο-διευκολύνσεις όπως το 60% του ενοικίου της επιχείρησης. Τα χρέη μας όμως αυξάνουν συνεχώς!

Πρώτον, από πού θα πληρώσω αυτό το 60% όταν δεν με αφήνουν να δουλέψω; Δεύτερον, στον εργαζόμενο που έχω στο μαγαζί του επιτρέπουν να καταβάλει το 60% του ενοικίου στο σπίτι του. Αυτό γιατί δεν ισχύει για μένα; Από πού θα βρω να το πληρώσω; Μας αντιμετωπίζουν σαν να βγάζουμε δεκάδες χιλιάδες κάθε μήνα!

Θα κλείσω το μαγαζί, ο υπάλληλος θα χάσει τη δουλειά του και θα δουλεύω “μαύρα” όπως κάνουν πολλοί. Δεν μου αφήνουν περιθώριο. Θα δουλεύω λιγότερο και θα βγάζω αυτά τα 1.300-1.500 ευρώ που μου έμεναν κάθε μήνα αφού πλήρωνα όλες τις υποχρεώσεις μου. Ένα δεκάρικο να παίρνω τη φορά, το πολύ σε ένα 20ήμερο θα τα έχω βάλει στην τσέπη.

Ή θα συνεχίσω να δουλεύω περισσότερο για να βγάλω πιο πολλά, ή το τελευταίο δεκαήμερο θα το περνάω στο χωριό μου, όπου έχω ακόμα μικρότερο κόστος διαβίωσης. Όπου όλο και κάποιον θα κουρεύω κι εκεί. Για ποιον λόγο με αφήνουν κλειστό; Πόσο πιο ανοησία όταν τηρούσα ευλαβικά ΟΛΑ τα μέτρα;

Δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε. Πολύ απλά, για να το δημοσιεύουμε σημαίνει ότι βρήκαμε αρκετή λογική σε όσα μας είπε. Μήπως πρέπει η κυβέρνηση να το ξαναδεί; Διότι αν μια επιχείρηση κλείσει, πολύ δύσκολα θα ανοίξει ξανά…