Πιέσεις στον Ελληνισμό, μα χαλαρά με Τουρκία μη θυμώσει ο Ερντογάν!

Έντονη διπλωματική κινητικότητα, σε διάφορα επίπεδα, κυρίως παρασκηνιακή, βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο να υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η έναρξη τις επόμενες ημέρες διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, η οποία ήταν η βασική επιδίωξη για τη γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. και την Κομισιόν, συνιστά τη μια διάσταση της μεγάλης εικόνας. Η άλλη, είναι το θέμα της Κύπρου και των κυρώσεων, που έχουν συζητηθεί και που, με βάση τα συμφωνηθέντα, θα υιοθετηθούν στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (24-25 Σεπτεμβρίου).

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ: APOPSEIS

Αυτό, ωστόσο, το σενάριο -των κυρώσεων- φαίνεται πως φρενάρεται από την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, παρόλο που το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της έχει άλλη προσέγγιση. Η Άγκελα Μέρκελ διαμηνύει πως εάν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία θα χαλάσει το κλίμα στον επικείμενο διάλογο Ελλάδος και Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως ο Ερντογάν θα θυμώσει και θα αντιδράσει. Αυτή η στάση της καγκελαρίου επηρεάζει αρκετά κράτη-μέλη, που έχουν εκχωρήσει στη Γερμανία -όχι τώρα που είναι Προεδρία της Ε.Ε. αλλά μόνιμα- να κάνει τη διαχείριση σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα δεδομένα και οι δυνατότητες

Είναι σαφές πως βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο των εξελίξεων και είναι σαφές πως παρασκηνιακά πολλά λέγονται, συμφωνούνται ενώ είναι πρόδηλο πως οι κινήσεις εντός της Ε.Ε. επηρεάζονται σημαντικά από τα «θέλω» του Ερντογάν. Ποια τα δεδομένα σήμερα ενόψει των συνόδων των ΥΠΕΞ (αύριο και μεθαύριο) και των αρχηγών την Πέμπτη και την Παρασκευή; Πρώτον, η αποχώρηση του «Όρουτς Ρέις» από την περιοχή που διενεργούσε παράνομες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θεωρήθηκε ως ευκαιρία «για στροφή στη διπλωματία». Τούτο έγινε μετά από συνεννόηση Μέρκελ – Ερντογάν, με την καγκελάριο να δηλώνει σε συνομιλητές της πως μόνο αυτή μπορεί να επηρεάσει τον Τούρκο Πρόεδρο. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή