Γερμανία και οι θυγατρικές της προπαγάνδας του Ερντογάν…

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για πολλές εκατοντάδες πολιτιστικά κέντρα, ενώσεις τζαμιών, αθλητικούς συλλόγους, συνενώσεις επιχειρηματιών, γονέων και φοιτητών κ.α. Ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός των οργανώσεων αυτών ως προς τους πραγματικούς τους στόχους, τον ιδεολογικό προσανατολισμό και τις δραστηριότητές τους είναι σχεδόν αδύνατος. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι μετά το τέλος της δεκαετίας του ’80, στο επίκεντρο του δημόσιου διάλογου της Γερμανίας αναφορικά με τις οργανώσεις αυτές βρέθηκε κυρίως η θρησκευτική τους διάσταση και λιγότερο στο αν ανήκουν στο δεξιό ή στο αριστερό πολιτικό φάσμα.

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΪΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Σε κείμενό μου που υπάρχει στο συλλογικό έργο «Η Τουρκία του Ερντογάν» μπορεί να βρει κάποιος πολλά στοιχεία γι αυτές τις οργανώσεις. Όπως π.χ. για την Ditib (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği / Τουρκοϊσλαμική Ένωση του Ιδρύματος για τη Θρησκεία), τη σημαντικότερη απ΄ όλες με έδρα την Κολωνία και 130.000 μέλη σε όλη τη Γερμανία.

Μια οργάνωση που ελέγχει 860 κοινότητες τζαμιών και οίκων προσευχής σουνιτικού δόγματος και που τουλάχιστον για τους επικριτές της είναι “προκεχωρημένο φυλάκιο του τουρκισμού”, ένας “Δούρειος Ίππος” που με “ήπιο” τρόπο και πάντα “σε ρόλο θύματος” προωθεί συστηματικά “την ισλαμοποίηση της Γερμανίας”.

Συνεργάζεται με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Επίσης, η οργάνωση αυτή πρωτοστατεί στη δημιουργία τουρκικών “παράλληλων κοινωνιών” μέσα σε γερμανικές μεγαλουπόλεις και μάλιστα με τέτοιες δομές “ανάπτυξης” που μελλοντικά μπορεί να συμπεριλαμβάνουν έναν πολυπληθέστερο “τουρκικό κόσμο”. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 η Υπηρεσία Συντάγματος της Γερμανίας εξετάζει αν η Ditib θα τεθεί ή όχι υπό παρακολούθηση.
Υπερεθνικιστικές οργανώσεις

Μια άλλη ιδιαιτερότητα έχουν και οι λεγόμενοι τουρκικοί “σύλλογοι των ιδεαλιστών”. Το αγαπημένο τους σλόγκαν είναι «Γίνε Γερμανός, παρέμεινε Τούρκος». Μια προτροπή που εκφράζει απόλυτα την ερντογανική πολιτική για την εξάπλωση του Ισλάμ στην Ευρώπη και στην στήριξη του τουρκικού εθνικισμού.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η οργάνωση των “Γκρίζων Λύκων” (κίνημα Ülkücü) που αριθμεί συνολικά 18.000 μέλη, τέσσερις φορές περισσότερα απ΄ ότι το ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας NDP. Τα προσφιλή θέματα τέτοιων “υπερεθνικιστικών” οργανώσεων στη Γερμανία είναι… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ