ΓΔΑΕΕ: “Αποκατάσταση” πολιτικού πολιτισμού… σε μια λιτή και ευγενική τελετή

Σε μια όμορφη τελετή που έβγαλε… τον καλύτερο εαυτό όλων και αποτελεί συνέχεια της εξαιρετικά ομαλής διαδοχής με την ηγεσία που προηγήθηκε της απελθούσας (αντιπτέραρχος Βούρης), έγινε επιτέλους η τελετή παράδοσης – παραλαβής στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται υπουργός Εθνικής Άμυνας σε τελετή διαδοχής στην ηγεσία της ΓΔΑΕΕ, αλλά και πρώτη φορά δεν υπήρχε εκπροσώπηση της αμυντικής βιομηχανίας, το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Μια τελετή που βάζει τέλος στην αναταραχή που είχε προκληθεί με την έκφραση δυσαρέσκειας από την πλευρά του αντιναυάρχου εν αποστρατεία Κυριάκου Κυριακίδη προ των Χριστουγέννων, που έλαβε τη μορφή επιστολής προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, με αρκετούς επιπρόσθετους αποδέκτες… με αποτέλεσμα τη διαρροή της. Στην επιστολή θίγονταν σοβαρά θέματα με βάση την εμπειρία του αντιναυάρχου Κυριακίδη από τη θητεία του στη θέση.

Με βάση τα ειωθότα του ΥΠΕΘΑ η απουσία αυτής της επίσημης διαδικασίας, αποτελούσε προσβολή και θεσμική και προσωπική. Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και η νέα ηγεσία της ΓΔΑΕΕ υπό τον αντιπτέραρχο εν αποστρατεία Θεόδωρο Λάγιο και τον υποστράτηγο εν αποστρατεία Μισαήλ Παπαδάκη που αντιμετώπισαν με τον προσήκοντα σεβασμό και την εκτίμηση τον αποχωρούντα προκάτοχό τους, έχουν την ευκαιρία τους να συνεχίσουν το έργο στην Υπηρεσία και να φερουν σημαντικές επιτυχίες σε μια εποχή που τις χρειάζεται περισσότερο από ποτέ οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλην του υπουργού παραβρέθηκε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, αντιναύαρχος εν αποστρατεία Αλέξανδρος Διακόπουλος, οι υπαρχηγοί του Στρατού και της Αεροπορίας, καθώς επίσης και ο αρχηγός Στόλου. Οι Κλάδοι δεν θα μπορούσαν να έχουν ακόμα υψηλότερη -από πλευράς βαθμού- εκπροσώπηση, καθώς το πρωί στο Γενικό Επιτελείο είχε συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).

Τα θερμά λόγια περίσσεψαν εκατέρωθεν, σε μια απόδειξη ότι η εκτίμηση πάντα υπήρχε και όσα προηγήθηκαν ήταν αποτέλεσμα συνδυασμού της δυσκολίας της περιόδου, κάποιων επιμέρους λαθών που πάντα φέρνουν αναστάτωση, αν και οι υπεύθυνοι θα όφειλαν να γνωρίζουν, καθώς δεν είναι “χθεσινοί”.

Ας ελπίσουμε ότι όλα θα κινηθούν ομαλώς και η διεκπεραίωση του έργου θα γίνεται με ταχύτητα, ακρίβεια στην τήρηση των διαδικασιών, με βασική όμως προτεραιότητα την αλλαγή του νόμου περί προμηθειών, ο οποίος αν και γεμάτος από αγαθές προθέσεις, προκάλεσε μόνο προβλήματα και δυσλειτουργίες.

Επίσης, να δοθεί προτεραιότητα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, με αυστηρούς ασφαλώς κανόνες και η προώθησή της ως αναπόσπαστου “γραναζιού” στην “αλυσίδα” της υποστήριξης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σε τιμές λογικές ώστε η συνεργασία να μακροημερεύσει…

Επί της ουσίας όσων ειπώθηκαν στην τελετή, πάντα σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δύο είναι κατά τη γνώμη μας τα σημεία που ξεχωρίζουν στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του αντιναυάρχου εν αποστρατεία, Κυριάκου Κυριακίδη:

Με απόλυτη σαφήνεια προβλέπονται διαδικασίες στο Υπουργείο για το κάθε τι και η απαίτηση είναι απλή αυτές να τηρηθούν. Το τι κάνει ποιος, και γιατί έχει την ευθύνη, είναι προκαθορισμένο και τυχόν υπερβάσεις δημιουργούν βραχυκύκλωμα και το βραχυκύκλωμα ανάφλεξη.Χρειάζεται σχόλιο με βάση την εμπειρία των τελευταίων μηνών;

Από την εμπειρία μου στην θέση αυτή, θεωρώ ότι πρέπει να θέσετε ως άμεσο στόχο την δημιουργία και έναρξη υλοποίησης ενός μακροπρόθεσμου εξοπλιστικού προγράμματος. Αναμφίβολα οι εξοπλισμοί πρέπει να γίνονται έγκαιρα, όχι αποσπασματικά, και σε αυτό δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει η αναδρομικότητα όπως σε άλλες περιπτώσεις.

Μακάρι να κρατήσουν τη συμβουλή αυτή οι της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όταν τρέχεις πίσω από τις εξελίξεις, συνήθως αποκτάς μέρος όσων χρειάζεσαι, όταν το “πάρτι” έχει τελειώσει. Και μάλιστα με λάθος τρόπο που ενίοτε προκαλεί ίσως και περισσότερα προβλήματα μακροπρόθεσμα (σ.σ. σκάνδαλα χρηματισμού, δηλητηριώδης περιρρέουσα ατμόσφαιρα), από όσα επιλύονται…

Το να φέρουμε ως παράδειγμα την περίοδο μετά την “αγορά του αιώνα”, ως την κρίση των Ιμίων και την εξοπλιστική φρενίτιδα που ακολούθησε, μάλλον θα παραβιάζαμε ανοιχτές θύρες. Η εμπειρία και η ικανότητα στην ηγεσία του ΥΠΕΘΑ περισσεύει. Ας την αξιοποιήσουν, θέτοντας πάντα μπροστά ως σημαία, την απλή λογική.