Γαλλικά αντανακλαστικά για τον χάρτη του CESM: ΤΙΠΟΤΑ δεν έχει αλλάξει

Σε ταχεία παρέμβαση για το θέμα που δημιουργούσε η δημοσίευση χάρτη έγκριτου επιστημονικού φορέα της Γαλλίας προχώρησε η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα διευκρινίζοντας τα πραγματικά περιστατικά. Μοναδικό σφάλμα των φίλων Γάλλων, κατά την υποκειμενική μας άποψη, είναι η χρήση της λέξεως “μεροληπτικός”.

Θα μπορούσαν απλά να περιοριστούν στην ενημέρωση του κοινού, χωρίς να προβαίνουν σε χαρακτηρισμούς. Διότι αφήνουν κάκιστες εντυπώσεις, ειδικά όταν το ρεπορτάζ το υπογράφει εις εκ των κορυφαίων ρεπόρτερ της χώρας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής (Άγγελος Αθανασόπουλος), που ΔΕΝ χρειάζεται να παραδώσει περισσότερα διαπιστευτήρια σε οποιονδήποτε. Για να εξηγούμαστε, εάν η μομφή απευθύνεται σε αυτόν… Ας δούμε την ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας.

Σε συνέχεια της αναφοράς μερίδας ελληνικών μέσων ενημέρωσης στη μεροληπτική παρουσίαση ενός χάρτη του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (CESM) από τουρκική εφημερίδα, η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα επισημαίνει τα ακόλουθα:

Οι γαλλικές αρχές έχουν επανειλημμένως και στο υψηλότερο επίπεδο τοποθετηθεί επί της υποτιθέμενης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς την ως άκυρη.

Ο χάρτης που παρουσιάζει τις αμφισβητούμενες ή διεκδικούμενες θαλάσσιες ζώνες, σαφώς χαρακτηριζόμενες ως τέτοιες στον γαλλικό τίτλο και στο υπόμνημα που συνοδεύει τον χάρτη, έχει ως αποκλειστικό στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών για την ύπαρξη των εν λόγω αξιώσεων, οι οποίες ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.