Γαλλία, Αίγυπτος, ΗΑΕ κ.α., αποφάσισαν να πατήσουν φρένο στην Τουρκία, οι ΗΠΑ;

Η κατάσταση στη Λιβύη εξελίσσεται σε εξαιρετικά περίπλοκη μετά την αεροπορική επίθεση εναντίον της βάσης που πρόσφερε στην Τουρκία το καθεστώς της Λιβύης. Φαίνεται ότι οι υπόλοιποι παίκτες στην περιοχή αποφάσισαν να δράσουν δυναμικά. Οι «δράστες» γνώριζαν ότι είχε αποχωρήσει από τη βάση ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Και κτύπησαν αμέσως μετά. Και αυτό είναι το πιο ισχυρό μήνυμα που έστειλαν στον Ταγίπ Ερντογάν.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Ήδη αραβικές πηγές ομιλούν για ανάμειξη της Γαλλίας ή της Αιγύπτου. Άλλες πηγές αναφέρουν εμπλοκή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Όλοι οι παραπάνω είναι ταυτόχρονα στενοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Μαρκ Έσπερ και Μάικ Πομπέο, είναι συχνοί συνομιλητές των ομολόγων τους των χωρών αυτών.

Παρατηρητές της κατάστασης πιστεύουν ότι η Γαλλία, η Αίγυπτος και άλλες χώρες της περιοχής αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα. Εάν ισχύει η παρατήρηση αυτή, η Λιβύη θα μετατραπεί σε θέατρο συγκρούσεων και μεταξύ συμμάχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Δεν έχουμε ακόμα επίσημη αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αλλά, αν διαβάζω σωστά τους Αμερικανούς, σίγουρα θεωρείται επικίνδυνη κλιμάκωση η επίθεση αυτή, που πιθανότατα θα οδηγήσει και άλλες χώρες να αναμειχθούν με δικά τους μέσα στον εμφύλιο της Λιβύης. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ