Γ. Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ για Rafale, εξοπλισμούς: “Τρώτε από τα έτοιμα”! Εμείς τα κάναμε όλα!

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να ξεκινήσω από την παρομοίωση περί εμβολίου, ότι τα RAFALE είναι το εμβόλιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ας κρατάμε λίγο πιο χαμηλούς τόνους. Δεν θα μπω στη συζήτηση περί εμβολίου, πανδημίας, κλπ. Όμως, ακόμη και τα RAFALE για την εθνική άμυνα σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν εμβόλιο και πολύ περισσότερο πανάκεια. Η άμυνα υπηρετεί την εξωτερική πολιτική και όχι η εξωτερική πολιτική την άμυνα. Αυτό το οποίο είναι το πρώτο και το κύριο είναι η εξωτερική πολιτική της χώρας, μία εξωτερική πολιτική η οποία, για παράδειγμα, δεν υπηρετείται από το ότι πρώτη φορά Πρωθυπουργός που συναντάται με Αμερικανό πρόεδρο δεν θίγει το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Δεν υπηρετείται από το ότι πρώτη φορά παρουσία Έλληνα Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δεν τίθεται το ζήτημα του Κυπριακού και ούτω καθεξής.

Κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν μπορεί να μας δώσει λύση σε αυτό που υπηρετεί η εξωτερική πολιτική. Αυτό που είναι κυρίαρχο είναι η πολιτική βούληση να υπερασπιστούμε την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα και αυτό υπηρετεί η αποτρεπτική ισχύς και οι Ένοπλες Δυνάμεις και όχι ανάποδα. Αν η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να το κάνει αυτό ή –ακόμα χειρότερα- δεν θέλει να το κάνει, καμία άμυνα, κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, κανένα αεροπλάνο, κανένα RAFALE δεν θα μας το εξασφαλίσει.

Δεν θα ανοίξω συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, αλλά επειδή ο κύριος συνάδελφος, όπως κι άλλοι από την Πλειοψηφία αρέσκονται να επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι χτίζουμε σχέσεις, θέλω να σας πω πολύ απλά ότι τρώτε από «τα έτοιμα» ενάμιση χρόνο τώρα. Αυτά στα οποία αναφέρεστε, δηλαδή στις σχέσεις με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο ή με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χτίστηκαν κατά 90% στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Συνολικά, τα τριμερή σχήματα και οι συνεργασίες και άλλες διμερείς συνεργασίες και προς τα Βαλκάνια και προς την Ανατολική Μεσόγειο και προς τη Μέση Ανατολή χτίστηκαν στα χρόνια τα δικά μας. Μέχρι τώρα τρώτε από «τα έτοιμα». Ακόμα και οι σχέσεις με τη Γαλλία και συνολικά με τον Ευρωπαϊκό Νότο χτίστηκαν στα χρόνια τα δικά μας. Το κατιτίς παραπάνω που πήγατε να φέρετε, η ενδεχόμενη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής με τη Γαλλία, δυστυχώς από ό,τι φαίνεται δεν είναι πάνω στο τραπέζι.

Όμως, θέλω να περιοριστώ λίγο στα αμυντικά. Οι αμυντικές δαπάνες της χώρας από το 2009 μέχρι το 2014 –επειδή υπάρχει το θράσος να αναφέρεστε στο ότι είπαμε «Παρών» στον αμυντικό προϋπολογισμό- μειώθηκαν κατά 50%. Δεν αλλάζει αυτός ο αριθμός, ό,τι και να κάνετε. Μειώθηκαν κατά 50%!

Επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιήθηκαν και αυξήθηκαν -το λίγο, δυστυχώς, που μπορούσαν να αυξηθούν, με βάση το γεγονός ότι είμαστε σε ένα ασφυκτικό μνημόνιο και αντιμετωπίζαμε εχθρικές Βρυξέλλες στο ζήτημα αυτό και μόλις το 2018 και μετά πήραμε λίγο αέρα- κατά 7%. Έχουμε μείον 50% στη μία περίπτωση και συν 7% στην άλλη περίπτωση.

Όμως, εγώ δεν θα μείνω στο θέμα του ύψους των δαπανών. Θα μείνω κυρίως στο ζήτημα ότι προηγήθηκε περίπου μία δεκαετία μίας χωρίς προηγούμενο στασιμότητας στην κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, όχι στους εξοπλισμούς αλλά στην κατάσταση των οπλικών συστημάτων. Μιλάμε για την παλαίωσή τους, τη μη ανανέωσή τους, τη μη αναβάθμισή τους.

Και, βέβαια, το γεγονός ότι για πολλές δεκαετίες αγοράζαμε οπλικά συστήματα χωρίς να φροντίζουμε για την υποστήριξή τους, τον οπλισμό τους, κλπ, το πληρώσαμε πολύ ακριβά. Και αυτό δεν άλλαξε τώρα. Άλλαξε επί των ημερών μας. Κι εμείς οι ίδιοι εγκαινιάσαμε μεταξύ άλλων και την αναβάθμιση των F-16 που ήταν το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα –κι ας μην ήταν νέα αγορά, αλλά αναβάθμιση- μετά από πολλά χρόνια.

Εσείς σήμερα συνεχίζετε –ή θέλουμε να ελπίζουμε ότι συνεχίζετε- πάνω στα βήματα του δικού μας στρατηγικού αμυντικού σχεδιασμού. Ένα πράγμα που θέλω κατ’ αρχάς να σημειώσω είναι ότι η θετική μας στάση στο θέμα των RAFALE έχει έναν όρο. Ο όρος είναι ότι δεν ανατρέπεται ο αμυντικός εκείνος σχεδιασμός της χώρας, τον οποίο συνεχίζατε τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2020, ο οποίος προέβλεπε τη δυνατότητα της χώρας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και ανατολικότερα, με ό,τι σημαίνει αυτό. Αυτός είναι ο όρος. Μέχρι τώρα δεν έχει ανατραπεί και ελπίζουμε ότι δεν θα ανατραπεί.

Φέρνετε μία σύμβαση για τα RAFALE στη Βουλή, η οποία είναι εξαιρετικά προβληματική και από την άποψη της διαδικασίας και από την άποψη της ουσίας. Μας κατηγορείτε ότι ενδεχόμενη οποιαδήποτε άλλη στάση πλην του «Ναι» σημαίνει ότι είμαστε εθνικά απόντες. Ποιος είναι εθνικά απών, όταν φέρνετε μία σύμβαση μέσα σε τρεις μέρες –Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη- όπου πρέπει να γίνουν τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας, την τρίτη μέρα να πάμε σε Ολομέλεια, να μην έχει προηγηθεί καμία συνεδρίαση της Επιτροπής για τα εξοπλιστικά και να μην προλαβαίνουμε να κάνουμε μία επί της ουσίας συζήτηση για ένα τεράστιο ζήτημα κρίσιμο –«εμβόλιο» το αποκάλεσε προηγουμένως ο συνάδελφος για τα ελληνοτουρκικά- όπως είναι μία αγορά άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για ένα κρίσιμο οπλικό σύστημα;

Ποιος είναι εθνικά απών; Δεν μπορούσαμε να έχουμε μία εβδομάδα; Δεν μπορούσαμε να έχουν προβλεφθεί άλλες διαδικασίες; Μην επικαλείσθε τη βιασύνη αυτού που συμβαίνει με τα ελληνοτουρκικά. Αυτό που συμβαίνει με τα ελληνοτουρκικά είναι μία βιασύνη ότι κάτι πρέπει να το κάνουμε φέτος ή στο τωρινό εξάμηνο ή στο επόμενο τρίμηνο και όχι ύστερα από δύο χρόνια.

Αυτό, ναι, όχι να συζητάμε μέσα σε τρεις μέρες ένα τέτοιο ζήτημα για κάτι που θα έπρεπε να πάρει τουλάχιστον μια βδομάδα και να έχουν τον χρόνο όλα τα κόμματα της Βουλής να ενημερωθούν και για τα φανερά στοιχεία και για τα απόρρητα. Γιατί, κύριε Υπουργέ, το πήγαμε έτσι; Δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία να έχετε υπογεγραμμένη σύμβαση πριν έρθει η Γαλλίδα Υπουργός. Είναι απαράδεκτη αυτή η διαδικασία.

Καταστρατηγείτε ένα μέρος της ελληνικής νομοθεσίας που εσείς οι ίδιοι προβλέψατε, ο κ. Αβραμόπουλος ως Υπουργός Άμυνας, πριν κυβερνήσουμε εμείς. Έρχεστε για μια τόσο μεγάλη συμφωνία και την καταστρατηγείτε. Είναι πρόφαση ότι υπάρχουν δύο, τρία σημεία στα οποία η ελληνική νομοθεσία δεν καλύπτει την παρούσα σύμβαση. Είναι πρόφαση, γιατί μπορούσαν να γίνουν όλα τα άλλα και να έρθει και στη Βουλή. Δεν είναι αυτός ο λόγος.

Το ερώτημα είναι το εξής: Ποιος είναι ο λόγος που έγιναν όλα τόσο γρήγορα; Γιατί να έρθουμε να ψηφίσουμε μια σύμβαση η οποία είναι πέρα για πέρα διάτρητη; Θα σας το πω με πολύ απλά λόγια: Εάν όλα πάνε καλά, δηλαδή, αν τα δεκαοκτώ μαχητικά δεν έχουν κανένα πρόβλημα, ούτε τα καινούργια, ούτε πολύ περισσότερο -γιατί εκεί είναι ο κίνδυνος- τα μεταχειρισμένα δεν εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα, είναι αξιόπιστα και δεν εμφανίσουν ούτε στο μέλλον πρόβλημα, αν η συμφωνία με την υποστήριξη εκτελεστεί κανονικά, χωρίς προσκόμματα, χωρίς προβλήματα, αν η συμφωνία για τον οπλισμό εφαρμοστεί κανονικά χωρίς προβλήματα και είναι όλα καλά, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Δεν χάσαμε κάτι.

Αλλά συνήθως σε αυτές τις συμφωνίες εμφανίζονται προβλήματα και όταν μιλάμε για τέτοια περίπλοκα συστήματα, εμφανίζονται προβλήματα. Και το πρόβλημα της σύμβασης είναι ότι το ελληνικό δημόσιο δεν διασφαλίζεται απέναντι σε αυτά. Δεν φροντίσατε, δηλαδή, να διασφαλίσετε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου αν κάτι δεν πάει καλά. Επαφίεται η εκτέλεση προς όφελός μας της σύμβασης από την καλή διάθεση των Γάλλων.

Θα αναφέρω μόνο ορισμένα από αυτά, γιατί τα περισσότερα δεν έχουν απαντηθεί.
Πρώτον, υπάρχει ζήτημα με την παραλαβή. Είμαστε υποχρεωμένοι να παραλάβουμε, χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει τι παραλαμβάνουμε κι αυτό αφορά ειδικότερα τα μεταχειρισμένα για τα οποία δεν υπάρχει απολύτως καμία εγγύηση.
Δεύτερον, είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι προδιαγραφές του υλικού που παραλαμβάνουμε.
Τρίτον, ενώ ορίζεται ως γενικός συντελεστής η μεγάλη από τις τρεις γαλλικές εταιρείες, δεν αναλαμβάνει τα βάρη που έχει ένας συντονιστής, σε περίπτωση δηλαδή σύγκρουσης με κάποιο από τα άλλα δύο μέρη, να αναλάβει την ευθύνη της επίλυσης της σύγκρουσης.

Είμαστε στον αέρα κοινώς. Θα έχουμε πληρώσει το 60% πριν παραλάβουμε ένα αεροσκάφος και αν υπάρξει μετά σύγκρουση -conflict-, είμαστε στον αέρα και κανείς δεν μας διασφαλίζει γι’ αυτό. Είναι πολύ λίγος ο χρόνος δέσμευσης της γαλλικής εταιρείας για υποστήριξη. Ακόμη χειρότερα -εδώ είναι ένα κρίσιμο σημείο- δεν προβλέπεται έστω μετά από αυτό -δεν προβλέπεται ούτε πριν- το χρονικό σημείο η υποχρέωση παροχής αδειοδότησης στις ελληνικές βιομηχανίες να αντικαταστήσουν αυτόν που δεν είναι δεσμευμένος πλέον να παρέχει υποστήριξη.

Συνολικότερα, δεν προβλέπεται καμία συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας -όχι μόνο της ΕΑΒ αναγκαστικά- στο πρόγραμμα αυτό, ενώ εσείς οι ίδιοι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να υποστηρίξει αυτές τις επιλογές των «Rafale» έκανε πολύ μεγάλη και έντονη αναφορά στο θέμα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Δεν υπάρχει κανένα προκατασκευαστικό έργο, λοιπόν, για μας. Υπάρχει ρητή αναφορά στο ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τα ανταλλακτικά, ειδικά για τα μεταχειρισμένα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την επίλυση νομικών διαφορών, παρότι εφαρμόζεται το ελληνικό δίκαιο, το ελληνικό δίκαιο θα το εφαρμόσει όχι κάποιο ελληνικό δικαστήριο, όχι το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά το ICC.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, τα πιστοποιητικά, με βάση την υπάρχουσα εμπειρία που υπάρχει από άλλου είδους αεροσκάφη, είναι απολύτως ελλιπέστατα.

Τέλος, δεν έχει δοθεί καμία απολύτως ικανοποιητική απάντηση στο θέμα των παλιών γαλλικών αεροσκαφών, τα οποία πλέον δεν μπορούμε και δεν έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε. Η επιστροφή αυτών δεν είναι μέσα στη σύμβαση, το οποίο σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο κόστος για τα «Rafale» τα οποία αγοράζουμε. Πρακτικά αυτό σημαίνει.

Θέλω να θυμίσω ότι το καλοκαίρι που ξεκίνησε η συζήτηση για τα «Rafale» και ξεκίνησε απ’ την Κυβέρνηση, ξεκίνησε μαζί με μια συζήτηση για βοήθεια της Γαλλίας στις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε πλέον από το καλοκαίρι και μετά στην Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς, δεν έγινε τυχαία.

Εγώ δεν λέω ότι δεν υπήρξε άνοιγμα τέτοιας συζήτησης στην πραγματικότητα, ούτε ότι ήταν μια εφεύρεση, αλλά χρησιμοποιήθηκε το ενδεχόμενο αμυντικής συμφωνίας, για να κλείσει άρον-άρον οποιαδήποτε συζήτηση αν κάνουμε ή όχι καλά που επιλέγουμε «Rafale».

Αυτή η συζήτηση έχει φύγει σήμερα από το τραπέζι. Δεν μπορεί κανείς να μείνει στις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Άμυνας και άλλων, ότι υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο αμυντικής συμφωνίας. Πάντα υπήρχε το ενδεχόμενο αμυντικών συμφωνιών και με τη Γαλλία, ίσως και με τις Ηνωμένες Πολιτείες κ.λπ. Δεν λέει κάτι αυτό. Από το τραπέζι έχει φύγει.

Η συμφωνία, η σύμβαση θα έχει υπογραφεί. Άρα, το πουλάκι πέταξε, όταν μάλιστα οι όροι με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν γίνει δυσμενέστεροι σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι. Βρισκόμαστε σε ακόμη χειρότερο σημείο και αυτό κάνει και δυσκολότερες τις κινήσεις δυνάμεων, όπως η Γαλλία.

Συνεπώς, έρχομαι στο αποτέλεσμα. Ποια είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ; Θα σας πω καθαρά το εξής: Υπό κανονικές συνθήκες καμία πολιτική δύναμη, κανένα κόμμα, πολύ περισσότερο η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν θα μπορούσε να συνυπογράψει μια σύμβαση η οποία είναι διάτρητη και μπορεί να γεννήσει -το λέμε καθαρά αυτό και προειδοποιούμε γι’ αυτό καθαρά- μεγάλα προβλήματα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος στο μέλλον. Μπορεί να γεννήσει. Μακάρι να μην γίνει.

Επειδή δεν είμαστε Νέα Δημοκρατία -και θα το εξηγήσω ευθύς αμέσως αυτό- θα ψηφίσουμε «υπέρ» με τεράστιες επιφυλάξεις και αποποιούμενοι κάθε ευθύνη γι’ αυτό που μπορεί να γεννήσει αυτή η σύμβαση, τα αρνητικά αποτελέσματα, δηλαδή, για το ελληνικό δημόσιο.

Ψηφίζουμε «υπέρ» υπό τον όρο ότι δεν θα ανατραπεί ο στρατηγικός αμυντικός σχεδιασμός της χώρας που έδινε αλλού προτεραιότητα μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. Αλλιώς υπάρχει πρόβλημα και με την επιλογή των «Rafale». Ψηφίζουμε «υπέρ», γιατί δεν είμαστε Νέα Δημοκρατία.

Κύριε συνάδελφε, το «ΠΑΡΩΝ» που δώσαμε στον αμυντικό προϋπολογισμό και πολύ καλά κάναμε, είναι γιατί πολύ απλά δεν σας έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη, όχι ότι δεν θέλουμε αύξηση των αμυντικών δαπανών. Δεν σας έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ολοκληρώστε, κύριε Τσίπρα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ολοκληρώνω.

Εσείς, όταν εμείς εφαρμόσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνατε το βασικό σκέλος που αφορούσε το θέμα της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό «ergaomnes», συμπράττατε με συλλαλητήρια που δεν ήθελαν καμία αναφορά στον όρο, ούτε γεωγραφικό προσδιορισμό, ούτε τίποτα -ενώ το πρόβλημα σας υποτίθεται ότι ήταν κάτι άλλο, αφορούσε το θέμα της γλώσσας και το θέμα των αναγραφόμενων πάνω στα ταξιδιωτικά έγγραφα- την χαρακτηρίσατε κάκιστη -στελέχη σας την χαρακτήρισαν προδοτική- και δημιουργήσατε ένα τεράστιο μπάχαλο, μόνο και μόνο για να πάρετε τις εκλογές.

Ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών έχει πει για τη Συμφωνία ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη, που σημαίνει ότι ήταν καλή η Συμφωνία και αυτή είναι η πραγματικότητα. Κρατήσατε μια στάση πέρα για πέρα ανεύθυνη. Αλλά δεν είναι μόνο η Συμφωνία των Πρεσπών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Τσίπρα, δεν μπορώ να σας δώσω άλλο χρόνο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Τελειώνω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ναι, το έχετε πει πέντε φορές αυτό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Επί τέσσερα χρόνια ήσασταν κάθε μέρα καταστροφολόγοι για την οικονομία. Ακόμη και για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, κάθε μέρα, από τους δύο υπαξιωματικούς που συνελήφθησαν πάνω στον Έβρο, τους οκτώ που ήρθαν μετά το πραξικόπημα του Ερντογάν, μέχρι την επίσκεψη Ερντογάν, είχατε μια συνεχή καταστροφολογία.

Εμείς, επειδή δεν είμαστε Νέα Δημοκρατία, θα ψηφίσουμε με τεράστιες επιφυλάξεις αυτό το σχέδιο νόμου.
Ευχαριστώ πολύ.